Ghid de folosire pentru Darea în Plată. Care sunt costurile

Legea privind Darea în plată intră azi în vigoare. Mii de românii, sufocaţi de plata ratelor, vor să arunce pe masa băncilor cheile apartamentelor supraevaluate în anii de boom economic. Paşii pentru a scăpa de casă sunt, însă mai grei decât pare.

Primul pas este strângerea actelor necesare, respectiv contractul de credit, contract de ipotecă, notificare transmisă băncii, certificat de cazier judiciar.

Costurile nu sunt mici şi există şi ele. Respectiv costurile notarului public, cele cu cheltuielile de judecată, dacă banca va formula contestaţie. Dacă se întâmplă să piardă în instanţă, clientul trebuie să plătească ratele restante aferente perioadei în care procesul a fost în curs. Onorariul notarului este suportat de către consumator. Iar taxele de intabulare vor trebui suportate de bancă. Notificarea băncii la notar pentru darea în plată n-ar trebui să coste mai mult de 50 de lei, iar dacă documentul este întocmit de un avocat, preţul ar trebui să fie de circa 100-150 de lei, spune avocatul Gheorghe PIperea. axele notariale şi comisioanele se aplică în pasul al doilea al procedurii, când se semnează contractul de dare în plată la notar, dacă de la momentul notificării cele două părţi nu au ajuns la o înţelegere prin negociere.

Autentificarea contractului trebuie să ţină cont de listele de preţuri pe zone pe care le au notarii. Potrivit luui Piperea, pentru un apartament care valorează 45.000 de euro toate taxele ar trebui să fie de maxim 4.000 de lei, cu tot cu notarul. Dacă costă mai mult, trebuie să te duci la alt notar, spune Piperea.

În cazul în care darea în plată s-a realizat, proprietarul apartamentului negociază cu banca perioada în care trebuie să elibereze imobilul.