Decizie istorică în Europa! S-a aflat chiar acum ce vrea să facă Germania

Germania / SURSA FOTO: Dreamstime

Germania intenționează să refacă o alianță istorică cu două state din Europa. Ce are de gând să facă Guvernul de la Berlin în acest an? Totul se va întâmpla în februarie 2024.

Germania vrea să refacă „Triunghiul Weimar”

Germania vrea să refacă „Triunghiul Weimar”, o alianță regională cu Franța și Polonia. Preşedintele Conferinţei de Securitate de la München, Christoph Heusgen, vrea să-i aducă împreună pe Olaf Scholz, cancelarul federal al Germaniei, Emmanuel Macron, președintele Franței, și Donald Tusk, prim-ministrul Poloniei, pentru a analiza posibilitatea reformării alianței „Triunghiul Weimar”, înființată oficial în anul 1991.

Christoph Heusgen (SURSA FOTO: Dreamstime)
Olaf Scholz (SURSA FOTO: Dreamstime)
Emmanuel Macron (SURSA FOTO: Dreamstime)
Donald Tusk (SURSA FOTO: Dreamstime)

Întâlnirea lor ar avea loc pe data de 16 februarie-18 februarie. În pofida conflictelor militare din prezent, evenimentul în sine va transmite un mesaj de diplomaţie.

„Cred că este foarte important să extindem tandemul franco-german pentru a include Polonia, ca cea mai mare ţară din estul Europei. Dacă acest lucru va reuşi, aceasta va fi foarte bine. Invitaţia a fost făcută.

Noi aducem împreună politicieni, militari şi reprezentanţi ai societăţii civile, pentru ca ei să poată afla dacă se întrezăresc speranţe la orizont”, a explicat oficialul german într-un podcast.

Printre participanţi s-ar afla vicepreşedintele SUA, Kamala Harris. În schimb, oficialii ruși nu vor fi invitați.

„(Preşedintele Rusiei, Vladimir) Putin ar fi arestat dacă ar veni”, a reamintit oficialul german, reamintind, totodată, că, în martie 2023, Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin.

Ce a fost „Triunghiul de la Weimar”

Pe data de 29 august 1991, miniștrii de Externe ai Germaniei, Franței și Poloniei s-au întâlnit în orașul german Weimar pentru a forma o alianță regională. Acolo, a luat naștere „Triunghiul de la Weimar”.

Cei trei miniștri de Externe și-au sintetizat viziunea comună într-o declarație în zece puncte privind viitorul Europei. Era vorba despre o „responsabilitate comună” privind viitorul celor trei state. Triungiul de la Weimar a fost creată pentru a ghida alte state democratice din Europa Centrală și Europa de Est către Uniunea Europeană (UE).

Triunghiul de la Weimar a jucat un rol semnificativ în procesul de extindere al UE și în admiterea Poloniei și a vecinilor săi în NATO. Totuși, în anul 2004, și-a încheiat activitatea. Pe scurt, Triunghiul de la Weimar a fost „înghețat” din punct de vedere politic. Încercările ulterioare de a utiliza grupul ca mecanism de sprijin pentru provocări politice ce au urmat apoi au eșuat.