FMI recomandă limitarea intervenţiilor pe piaţa valutară menite să calmeze excesul de volatilitate

Fondul Monetar Internaţional (FMI) recomandă Băncii Naţionale a României (BNR) limitarea intervenţiilor pe piaţa valutară şi menţinerea unei atitudini prudente cu o acumulare moderată de rezerve, se arată în Declaraţia de Final rezultată în urma Misiunii FMI pentru Articolul IV din 2015.

”Cursul de schimb este în prezent în concordanţă cu principiile fundamentale pe termen lung. Totodată, acoperirea rezervelor este în general adecvată conform celor mai multe unităţi de măsurare a gradului de adecvare a rezervelor. Pe mai departe, misiunea recomandă limitarea intervenţiilor pe piaţa valutară menite să calmeze excesul de volatilitate şi menţinerea unei atitudini prudente cu o acumulare moderată de rezerve în vederea reducerii continue a riscurilor externe”, se arată în document.

De asemenea, misiunea mai recomandă o tranziţie a conduitei de politică monetară către un regim mai integral de ţintire a inflaţiei prin reducerea rolului cursului de schimb în cadrul de politici şi continuarea procesului de reducere a coridorului ratei dobânzii. ”Aceasta ar putea contribui la întărirea clarităţii semnalelor de politică monetară şi a canalului de transmitere”, arată experţii instituţiei financiare internaţionale. Pentru pregătirea obiectivului enunţat de autorităţi, de adoptare a monedei euro, este importantă realizarea unui nivel suficient de convergenţă reală.

Echipe ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene (CE) au vizitat Bucureştiul în perioada 27 ianuarie – 10 februarie 2015 pentru a continua discuţiile privind cea de a treia misiune de revizie în cadrul Acordului Stand-By de tip precaut cu FMI şi primei misiuni de revizie în cadrul programului pentru balanţa de plăţi de tip precaut al României cu Uniunea Europeană.

Misiunile sunt efectuate ca parte a consultărilor periodice (de regulă anuale) în baza Articolului IV din Statutul FMI, îăn contextul unei solicitări de utilizare a resurselor FMI (împrumut de la FMI), ca parte a discuţiilor programelor aflate sub monitorizarea experţilor sau ca parte a altor forme de monitorizare de către experţi a evoluţiilor economice. (Sursa: Agerpres)