Fără lichiditate de la BNR, unele bănci ar fi pe butuci, iar dobânzile ar sări la 9% pe interbancar

Pentru a cincea săptămână la rând, BNR a plafonat suma oferită băncilor pe termen scurt la licitaţiile Repo, în condiţiile în care unele bănci au nevoi acute de lichiditate. Surse din piaţă spun că licitaţiile Repo sunt doar de faţadă, BNR reglând nevoia masivă de lichiditate din piaţă prin contracte bilaterale, fără de care unele bănci ar avea probleme serioase, ceea ce ar împinge dobânzile de pe piaţa monetară dincolo de 9%.

La licitaţia Repo de azi, BNR a plafonat la 4 miliarde lei suma oferită băncilor pentru o săptămână, la fel cum a făcut şi lunea trecută. Cu toate acestea, nevoie de lichiditate a băncilor era mult mai mare. Cum a fost ea acoperită?
„Alocarea de azi prin Repo a fost de 4 miliarde lei, dar e doar de imagine. Cei de la BNR se folosesc masiv de contractele bilaterale, pentru a ţine dobânzile din piaţă în jurul dobânzii de politică monetară. În fiecare din ultimele săptămâni au pompat prin bilaterale 8-12 miliarde lei. Fără aceste bilaterale, dobânzile din piaţa monetară ar fi sărit de 9%, întrucât unele bănci ar fi fost pe butuci şi ar fi fost împinse către facilitatea Lombard”, a explicat un dealer pentru Capital.
Prin facilitatea Lombard, băncile se pot împrumuta oricând de la BNR, la o dobândă de 9,25% (4 puncte procentuale peste dobânda-cheie), garantând cu titluri de stat. Totodată, prin intermediul licitaţiilor Repo, băncile au acces la bani ieftini de la BNR, la dobânda de politică monetară (5,25% în prezent).
Potrivit dealerului, nevoia de lichiditate din piaţă este de circa 14 miliarde lei, din care aproximativ 10 miliarde sunt acoperite în prezent prin contracte bilaterale.