Fregata „Mărășești” a executat activități de trageri cu instalațiile de artilerie de la bord, secvențe ce fac parte din desfășurarea Exercițiului TOMIS 21, integrat în serie de exerciții DACIA 21 LIVEX, condusă de Comandamentul Forțelor Întrunite din Statul Major al Apărării, anunță Forțele Navale, potrivit HotNews.

Exercițiul TOMIS 21 a fost organizat de Comandamentul Flotei și s-a desfășurat, în perioada 12-15 mai, în raioane din vestul Mării Negre, unde au participat aproximativ 450 de marinari militari români.

Pachetul de forțe navale care a desfășurat acțiuni pe mare este alcătuit din șase nave militare românești: o fregată, o corvetă, un puitor de mine și plase, un dragor maritim, o navă purtătoare de rachete și un remorcher maritim.

Pentru dezvoltarea capacității de a răspunde rapid și eficient la un spectru larg de amenințări din spațiul maritim, echipajele navelor militare a exucutat, pe mare, trageri cu toate categoriile de armament, conform scenariului exercițiului, au anunțat vineri, 14 mai, Forțele Navale Române.

Mai multe exrciții militare au avut loc în România

În paralel în România au avut loc mai multe exerciții militare.

Marți, 11 mai, în poligonul de la Smârdan a avut loc un amplu exercițiu în care câteva mii de militari români și polonezi au exersat să respingă un atac din partea unui inamic fictiv la granița de est a NATO. Pentru prima dată în luptă au intrat și blindatele Piranha 5, recent intrate în dotarea armatei Române, pe „front” blindatele poloneze Rosomak. Avioane de vânătoare, elicoptere de atac, tiruri de rachete, tunuri și obuziere, tancuri și rachete ghidate anti-tanc – o parte din arsenalul cu care Armata Română vrea să arate că poate răspunde unui atac inamic. În total, la Justice Sword 21 au participat peste 2.000 de militari și aproximativ 500 de mijloace tehnice și mașini de luptă.

Preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său polonez, Andrzej Duda, au participat, marţi, 11 mai, în Poligonul Smârdan din judeţul Galaţi, la exerciţiul militar multinaţional „Justice Sword 21”. Iohannis s-a declarat impresionat de exerciţiul militar. „Sunt impresionat, exerciţiul a funcţionat foarte bine şi îi felicit pe toţi”, a transmis şeful statului.

„Este extrem de important să aibă loc astfel de exerciţii pentru a verifica şi pentru a creşte gradul de interoperabilitate, adică să lucreze bine împreună, să se cunoască reciproc, să înveţe cum să se conecteze unii cu ceilalţi şi să fie capabili să execute împreună misiuni de luptă. Când vorbim despre misiuni de luptă, trebuie să fiu foarte clar aici, noi ne pregătim pentru misiuni de luptă de apărare. Este pentru noi, pe Flancul estic al NATO, extrem de important să avem forţe bine antrenate, bine pregătite pentru apărare. Noi ne pregătim pentru apărare pe Flancul estic”, a afirmat preşedintele Iohannis pe 11 mai.