Elon Musk: Eu sunt motivul pentru care există Open AI. Pare ciudat că se transformă rapid într-o sursă pentru profit

SURSA FOTO: Youtube

În urmă cu o lună, Elon Musk, șeful Tesla și Space X, avertiza că Inteligența Artificială ar putea ”distruge omenirea”, subliniind că dezvoltarea acestei tehnologii ar trebui reglementată de autoritățile guvernamentale.

În cel mai recent interviu, Musk a recunoscut că el este „motivul pentru care există Open AI”, amintind investiția sa, de aproximativ 50 de milioane de dolari, în această entitate, scrie GreekReporter.

„Am venit cu numele”, a declarat Musk pentru CNBC. Șeful Tesla a precizat că a jucat un rol esențial în recrutarea oamenilor de știință și a inginerilor companiei. Magnatul spune că și-a dorit ca OpenAI, compania care a dezvoltat ChatGPT, să fie o organizație nonprofit, iar activitatea acesteia să fie transparentă.

A devenit mai vocal critic al OpenAI

CEO-ul Tesla și SpaceX a părăsit consiliul de administrație al OpenAI în 2018, cu un an înainte de a deveni o companie „cu profit maxim”, iar acum este un critic vocal al startup-ului. În februarie, Musk a criticat OpenAI, susținând că a devenit o „companie cu profit maxim, controlată efectiv de Microsoft”, ceea ce nu ”am intenționat deloc”.

„Pare ciudat că ceva ce se vrea sursă non-profit, se transformă rapid într-o sursă pentru profit”, a mai afirmat Musk pentru CNBC.

„E ca și cum tu, organizație înființată pentru a salva pădurea tropicală amazoniană, devii o companie de cherestea și începi să tai pădurea și să o vinzi pentru bani”, a explicat el.

Pune la îndoială relația dintre Open AI și Microsoft: Cine va deține controlul?

Microsoft a investit suma de 1 miliard de dolari în OpenAI în 2019. A urmat o investiție de „mai multe miliarde de dolari” în ianuarie 2023. Cea mai recentă sumă investită nu a fost dezvăluită public, dar Semafor a raportat că este cam de 10 miliarde de dolari. Musk susține, însă, că Microsoft ar putea „închide OpenAI” în orice moment.

„Să presupunem că va crea o super-inteligență digitală, o inteligență aproape divină. Cine va deține controlul? Care este exact relația dintre OpenAI și Microsoft?”, s-a întrebat el.

Musk a sugerat că OpenAI nu a pus accent suficient de mult pe dezvoltarea sigură a AI. De altfel, șeful Tesla s-a numărat printre semnatarii unei scrisori deschise, la începutul lunii martie, prin care se cerea o pauză în dezvoltarea avansată a AI.

Comparație cu „Terminator”

Elon Musk a precizat că această tehnologie „are potențialul de a distruge omenirea”, făcând cu comparație cu filmul „Terminatorul” cu Arnold Schwarzenegger.

„Inteligența artificială este probabil mult mai periculoasă decât proiectarea defectuoasă a avioanelor sau producția de automobile cu defecte. Are potențialul de a distruge omenirea, precum ”Terminator”. Nu s-ar întâmpla ca în filmul Terminator deoarece inteligența ar fi în centrele de date”, a declarat el.

În ciuda poziției sale publice, Musk și-a înființat propria companie de Inteligență Artificială generativă, numită X.AI, a relatat Financial Times luna trecută.

Șeful Open AI lansează un avertisment

CEO-ul Open AI, Sam Altman, a avertizat de curând Congresul SUA că evoluțiile Inteligenței Artificiale pot merge destul de prost și a cerut guvernului să reglementeze sectorul.

„Dacă această tehnologie merge prost, poate merge destul de prost și vrem să lucrăm cu guvernul pentru a preveni acest lucru”, a spus Altman.

El a menționat care sunt cele mai mari temeri legate de riscurile muncii sale.

„Cele mai mari temeri sunt că noi – domeniul, tehnologia, industria – putem să provocăm un prejudiciu semnificativ lumii. Cred că asta se poate întâmpla în moduri diferite”, a spus Altman.

Avertismentele criticilor privind pericolele IA variază, de la răspândirea dezinformării, până la distrugerea completă a vieții biologice.