Dubânzile la credite, evoluție neașteptată. Ce se petrece cu ROBOR-ul

Vești cât se poate de bune pentru cei care au credite în lei: indicele ROBOR afișat miercuri de Banca Națională, atât în prvința referinței la trei, cât și la șase luni, arată valori care nu au cum decât să îi bucure.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut la 3,23%, cel mai mic nivel din ultimele două luni şi jumătate, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Naţională a României (BNR).

Marţi, indicele a stagnat la 3,24%.

Miercuri, acesta a scăzut la 3,23%, cel mai scăzut nivel din 2 aprilie, când a fost tot 3,23%, arată news.ro.

Totodată, indicele ROBOR la 6 luni a scăzut de la 3,37% la 3,36%. Acesta este cel mai scăzut nivel din 2 aprilie, când a fost 3,32%.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

BNR a publicat, la începutul lunii mai, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va înlocui ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei. Valoarea acestuia, pentru ultimul trimestru din 2018, este de 2,36%.