Creștere economică de până în 4% și un deficit bugetar ușor peste ținta de 3%. Sunt repere ale evaluării pe care o face Consiliul Fiscal, care identifică o serie de riscuri majore pe termen scurt și mediu. Dincolo de cifre însă, cheltuielile rigide, respectiv pensiile și salariile, sunt deja la un maxim istoric și, mai devreme sau mai târziu, vor exista și contra măsuri, în condițiile în care modelul economic e nesustenabil, explică președintele Consiliului Fiscal. 

“Aș spune că principalul risc nu e neapărat cel de depășire a deficitului de 3%, ci, mai degrabă, structura bugetului. În momentul de față avem cheltuieli foarte rigide, de tip salarii sau asistență socială, dar, în primul rând pensii, care au atins deja o pondere foarte mare în buget. Practic, aceasta înseamnă o vulnerabilitate în momentul în care economia nu va mai fi în faza sa cea mai bună. Să zicem că nu va mai crește cu 6-7% cât am avut anul trecut, nici măcar cu 4% cât se estimează pentru anul acesta, ci va crește cu mult mai puțin, sau, doamne ferește, vom intra în faza de recesiune economică. La momentul respectiv veniturile bugetare se vor contracta sau vor fi mai mici decât am fi sperat, în timp ce cheltuielile rămân foarte sus. O dată ce am crescut salariile și pensiile, ele rămân la un  nivel foarte ridicat. Noi, Consiliul Fiscal, atragem atenția că deja cheltuielile cu salariile sunt estimate să ajungă la un nivel de peste 9% din PIB după metodologia națională, ceea ce reprezintă un maxim istoric. Va fi un nivel chiar mai mare decât nivelul pre criză, când s-a constatat că acele cheltuieli nu mai pot fi susținute și s-a decis, la momentul respectiv, reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25%”, a declarat Ionuţ Dumitru.

Întrebat când se va vedea declinul, Dumitru a spus: „este doar o chestiune de timp. Poți să faci acest artificiu de creștere mai rapidă a veniturilor decât poate să ducă economia pe termen scurt. Pe un termen mediu, de câțiva ani de zile, echilibrele se restabilesc”.

SURSA: RFI