Comisia Europeană a anunțat miercuri că își consolidează stocurile strategice pentru a îmbunătăți pregătirea blocului comunitar în caz de urgențe chimice, biologice și radio-nucleare (CBRN).

Stocul rescEU, în valoare de 540,5 milioane de euro, va include medicamente, echipamente și vaccinuri pentru tratarea persoanelor expuse la aceste situații de urgență și a fost creat împreună cu Autoritatea pentru Pregătirea și Răspunsul în Caz de Urgență în Domeniul Sănătății (HERA) al Comisiei, transmite Politico.

Ca parte a strategiei de stocare, Comisia dezvoltă, de asemenea, o rezervă de decontaminare care va include atât personalul, cât și echipamentele necesare pentru decontaminarea după o expunere la agenți CBRN.

Peste 3 milioane de tablete, livrate Ucrainei

Anunțul vine după ce invazia Rusiei în Ucraina a dus la lupte în jurul centralelor nucleare din această țară, riscând daune care ar putea cauza o eliberare de radiații periculoase. De asemenea, președintele Vladimir Putin a pus în stare de alertă arsenalul de rachete nucleare strategice al Moscovei, ceea ce a generat temeri privind o escaladare nucleară.

„Luăm măsuri concrete pentru a crește gradul de pregătire al Europei în fața unor potențiale amenințări. Creăm atât o rezervă de decontaminare, cât și un nou stoc de echipamente adaptate la urgențele chimice, biologice sau nucleare”, a declarat comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic.

„Scopul nostru este de a oferi cetățenilor noștri capacități de răspuns rapid în cazul în care o astfel de urgență se va produce vreodată”, a adăugat acesta.

Uniunea Europeană și-a mobilizat rezerva medicală rescEU pentru a procura tablete de iodură de potasiu, aproape 3 milioane de tablete fiind livrate Ucrainei prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE, a precizat Comisia într-un comunicat.

De la începutul invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie, mulţi observatori au atras atenţia asupra riscului folosirii de arme nucleare sau chimice în conflict. De asemenea, occidentalii au avertizat că Moscova ar putea folosi arme chimice în faţa rezistenţei acerbe din partea ucrainenilor, care au blocat avansarea forţelor ruse.

Campanie de informare în România privind pastilele de iodură de potasiu

În acest context, în România, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat marți într-o conferinţă de presă că săptămâna aceasta va începe campania de informare privind pastilele de iodură de potasiu.

„Cu sprijinul Guvernului României, vom demara această campanie de informare. Aceste pastile nu vor fi distribuite decât când lumea va şti despre ce este vorba iar fiecare distribuire de pastile, indiferent de locaţia în care se va desfăşura, va fi însoţită şi de un flyer de informare pentru fiecare persoană sau fiecare familie care primeşte aceste comprimate de iodură de potasiu”, a spus Rafila.

Potrivit acestuia, campania se va derula prin intermediul canalelor de comunicare mass-media.

Rafila, despre riscul administrării abuziv al acestor pastile

El a adăugat că pastilele nu se administrează după ce se primesc, ci în primele şase ore după anunţul autorităţilor, în doză unică.

Ministrul Rafila a precizat că pastilele de iodură de potasiu se păstrează într-un loc sigur, la întuneric, la temperatură constantă şi nu trebuie lăsate la îndemâna copiilor. „Eventuala administrare se face de către părinţi copiilor, nu se autoadministrează de către copii”, a arătat Rafila.

„Dacă se administrează în mod abuziv atunci când nu este nevoie sau într-o doză incorectă, există posibilitatea apariţiei unei afecţiuni la nivelul glandei tiroide, mă refer la hipo sau hipertiroidism”, a mai arătat ministrul.