Alături de o idee inedită și de resursele necesare, pentru demararea și managerierea unei afaceri este nevoie și de un plan bine pus la punct. De ce? Pentru că organizarea este cheia succesului în mediul de business. De fapt, potrivit unui studiu realizat de Office Depot, 63% dintre proprietarii IMM-urilor asociază gradul de sistematizare al unei afaceri cu profitabilitatea sa.

Dacă ești interesat și tu de metodele prin care poți să ”pui în ordine” lucrurile în afacerea ta, atunci acest articol ți se adresează!

Pastrează-ți biroul curat

Spațiul de lucru în care ne desfășurăm activitatea ne influențează productivitatea. Acesta nu este o simplă afirmație, ci un fapt dovedit în urma a numeroase cercetări.  Potrivit oamenilor de știință de la Universitatea Princeton, un birou în care predomină haosul ne defocusează și ne impactează negativ capacitatea de concentrare. Ba chiar mai mult decât atât, peste 70% dintre respondenții care au participat la un studiu ce a avut loc la Office Max au declarat că se simt mai bine la birou atunci când își organizează eficient spațiul.

Așadar, poți începe să-ți pui la punct spațiul de lucru chiar prin aranjarea pictogramelor de pe desktop-ul computerului. Mai apoi, continuă cu dosarele și documentele pe care le utilizezi și nu uita nici de cablurile de care te împiedicai de fiecare dată când intrai în birou!

Folosește listele de ”To do”

O altă modalitate de a deveni mai organizat în activitatea ta profesională este utilizarea listelor cu prioritățile pe care le ai în fiecare zi. Listele de ”To Do” ar trebui să devină un instrument de lucru prezent în fiecare companie, indiferent de domeniul sau de amploarea sa. Atunci când notezi pe hârtie toate acele lucruri de care trebuie sa te ocupi în ziua în curs, îți va fi mai ușor să le ordonezi în funcție de gradul de urgență al rezolvării lor. De asemenea, vei avea un sentiment foarte plăcut atunci când finalizezi pe rând, task-urile, eliminându-le de pe agenda ta!

 

Spune ”Da” tehnologiei

Fără doar și poate, resursa umană este extrem de importantă pentru buna desfășurare a unei afaceri. Tehnologia, însă, aduce un plus de valoare în efortul de zi cu zi al angajaților.

Acesta este unul dintre principalele motive pentru care poți opta pentru un ”asistent virtual”, o denumire care a pătruns recent în mediul de business din țara noastră, dar care se bucură, însă de o popularitate din ce în ce mai mare. Acesta este un serviciu externalizat, prin care poți delega o parte din sarcinile tale unei alte persoane.

Pe de altă parte, nu ezita să apelezi la softuri specializate pentru a facilita diverse operațiuni în cadrul firmei tale. De exemplu, de cele mai multe ori, utilizarea unui program de gestiune specializat facilitează munca personalului dedicat și sporește gradul de acuitate al datelor.

Salvează totul prin metoda ”in cloud”

Nu sunt deloc puține cazurile în care pierderea datelor informatice a dus la dezechilibre puternice ale companiilor. Dacă ți s-a întâmpat și ție, probabil știi că aceasta este o situație foarte frustrantă. Pentru a evita neplăcerile, soluția la îndemână constă în salvarea fișierelor companiei ”in cloud” pentru a le menține accesibile și în siguranță. Te gândești, poate, că această soluția implică investiții mari, tocmai de aceea este important să afli că mai bine de 78% dintre companii folosesc soluții informatice gratuite. DropBox, Google Drive, Google Sheet și Google Docs sunt doar câteva dintre acestea.

 

Cel mai important pas pe care trebuie să îl faci pentru a crea un mediu de lucru organizat, sub toate aspectele implicate, este să identifici un set propriu de obiceiuri organizaționale. Nu putem vorbi despre o rețetă a succesului în ceea ce privește organizarea unui business, însă poți găsi soluția optimă experimentând diverse modalități de a pune lucrurile în ordine în compania ta.