Cum a devenit UE băiatul rău în războiul vaccinurilor. Nici Trump n-ar fi reușit asta!

Sursă: Dreamstime

La prima vedere, relațiile transatlantice par mai bune de când Trump a părăsit Casa Albă. Nu mai există un președinte american care atacă mașinile germane și o acuză pe Merkel că nu și-a plătit facturile NATO, scrie Politico.

O privire mai atentă arată că, de la comerț și impozite și până la vaccinuri, președintele Biden nu și-a schimbat atitudinea față de Bruxeles, urmând parcă tiparul lui Trump.

Lovind UE exact acolo unde o doare mai mult, și răpindu-i piedestalul moral pe care care îi place să se așeze.
Propunerea șoc a lui Biden de suspendare temporară a drepturilor de proprietate intelectuală pentru vaccinuri este cel mai bun exemplu.

Probleme pentru UE

UE se confruntă acum cu un război de imagine, fiind conștientă că a fost transformată brusc în personajul negativ pentru că susține Big Pharma în defavoarea statelor sărace.

„Adevărata schimbare e că administrația Biden, spre surprinderea noastră, schimbă într-adevăr narațiunea generală cu privire la aceste probleme. Nu credeam că o va face”, a declarat Kathleen Van Brempt, europarlamentar belgian în PE.

Gambitul vaccinului al SUA nu e o noutate. În doar câteva luni, Biden a expus atât prostia din politica comercială a UE față de China, cât și lipsa de ambiție a Europei în planurile de impozitare a multinaționalelor digitale.

Furios pe europeni, Biden se dovedește a fi o piatră la fel de dură ca și Trump în ceea ce privește problemele UE. De exemplu, planurile Germaniei de a cumpăra gaz din Rusia prin conducta Nord Stream 2.

Biden a decis să dezamorseze o confruntare tarifară asupra subvențiilor Airbus și Boeing. Dar a lăsat mare parte din politica comercială a lui Trump neatinsă, inclusiv tarifele pe oțel și o blocadă a sistemului judiciar al OMC. Pe unele fronturi, Biden presează Europa mai tare decât a făcut-o Trump.

Efortul lui Biden pentru o politică privind „Cumpărați ce e american”, care favorizează companiile din SUA în cadrul unor licitații publice majore, atrage contramăsuri din tabăra UE.

Băieții răi ai vaccinurilor

Mișcarea-surpriză a lui Biden de a sprijini cererea Indiei și Africii de Sud de suspendare a drepturilor de proprietate intelectuală pentru vaccinuri este doar ultimul exemplu dintr-un set de astfel de acțiuni. Care nu numai că vin în contradicție cu interesele economice ale UE, ci reprezintă un atac la liderii progresiști ai Bruxelles-ului.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a postat umătorul mesaj: Deși UE a fost „pregătită să evalueze modul în care propunerea SUA ar putea contribui la atingerea „obiectivului de creștere a producției de vaccinuri”, facem apel la toate țările producătoare de vaccinuri să permită exportul imediat și să evite măsurile care perturbă lanțurile de aprovizionare”. Acuzația împotriva conduitei SUA a fost clară.

Spre deosebire de Trump, Biden câștigă pe mai multe fronturi, scrie Politico. Luna trecută, Biden i-a lăsat cu gura deschisă pe liderii UE. În discuțiile privind impozitarea globală, el a propus un impozit corporativ minim la nivel mondial de 21%, mult mai ambițios decât propunerea UE de 12,5%.

Planul lui Biden de a impozita cele mai mari 100 de companii din lume ar include și Google și Facebook, dar și giganți non-digitali precum Volkswagen și gigantul francez de petrol și gaze Total.

Berlinul și Parisul sunt acum sub presiune pentru a explica de ce nu ar sprijini un impozit minim mai mare asupra multinaționalelor, după ce au susținut așa numita echitate fiscală.