Cristian Diaconescu, despre o posibilă invazie rusă a Republicii Moldova: Nu sunt semnale încă

SURSA FOTO: Dreamstime

Rusia a invadat Ucraina în urmă cu mai bine de două luni de zile, iar de atunci au apărut nenumărate temeri cu privire la o extindere a războiului spre Republica Moldova, țara vecină cu Ucraina, dar și cu România.

Cristian Diaconescu: Nu sunt semnale legate de un pericol iminent de invazie

În ultima vreme, au apărut nenumărate declarații din Rusia cu privire la o invazie a Republicii Moldova, însă se pare la momentul actual situația ar fi sub control. Fost ministru de Externe al României, Cristian Diaconescu a vorbit despre aceste aspecte.

Într-un interviu acordat pentru Newsweek România, Cristian Diaconescu susține că la momentul actual, nu există semnale de alarmă în ceea ce privește situația din Moldova.

„În momentul de față, nu sunt semnale legate de un pericol iminent de invazie în care s-ar află Republica Moldova”, a spus fostul ministru de Externe.

Referitor la agitația din Transnistria, acesta susține că aceasta are ca scop mobilizarea armatei ucrainene în vest, unde Rusia vrea să obțină controlul total în Donbas-ului.

Prioritatea Rusiei

Din informațiile pe care le-am inclusiv de la Chișinău, deocamdată, agitația din Transnistria are scop mobilizarea Armatei ucrainene în vest, într-o încercare de a o face indisponibilă în est, acolo unde Rusia urmărește controlul total al Donbas-ului”, a precizat Cristian Diaconescu.

În același timp, fostul ministru de Externe a vorbit și despre următoarea mișcare plănuită de Vladimir Putin. El susține că totul se întâmplă prin intermediul ministrului de Externe, Serghei Lavrov.

Totodată, Diaconescu a mai subliniat faptul că Moscova este preocupată în momentul de față să ofere un răspuns vizitei pe care secretarul american de Stat, Anthony Blinken, și secretarul Apărării, Lloyd Austin, la Chișinău. El a mai adăugat însă că un alt aspect important rămâne modul în care va fi abordată Odesa, dar și ce mișcare vor face trupele ruse în acest sens.

Pe de altă parte, el a menționat că este ”puțin probabil” ca rușii să ajungă la gurile Dunării.

România trebuie să fie pregătită

Va trebui vedem cum abordează Odesa. Dacă Armata rusă se va concentra pe cucerirea ei atunci vom avea o stare de beligerantă în Transnistria care ar putea pune probleme. Dar, repet, o extindere a Federației Ruse, prin acțiuni militare, până la gurile Dunării, este puțin probabilă în acest moment”, a mai precizat acesta.

În același timp, în cadrul aceluiași interviu, Cristian Diaconescu a mai subliniat faptul că în cazul în care cel mai sumbru scenariu va avea loc, autoritățile române trebuie să fie pregătite.

„În condițiile unei astfel de ofensive directe, care presupune ajungerea Rusiei până la granița NATO, autoritățile de la București trebuie aibă o strategie de răspuns adecvată”, a adăugat el.