Leul, încălecat încă o dată de euro în ceea ce priveşte creditarea

Creditul acordat populaţiei şi firmelor a scăzut cu 0,18% în octombrie, până la 221 miliarde lei, potrivit datelor BNR. În realitate, ambele componente ale creditării au avansat, în special creditarea în valută, distorsiunea venind din scăderea cursului euro faţă de luna septembrie.

Deşi noul regulament al BNR îşi propune o echilibrare a creditării în moneda naţională cu cea în valută, populaţia a continuat să prefere valuta pentru a se împrumuta, în vreme ce firmele, care intuiesc mai bine tendinţa pieţei, au apelat ceva mai mult la credite în lei.
În ceea ce priveşte creditarea în lei, aceasta aproape că a stagnat, avansând doar cu 0,05%, până la 80,71 miliarde lei. Împrumuturile în lei contractate de firme, al căror sold a urcat cu 0,52%, până la 45,25 miliarde lei, au compensat practic contracţia creditării în lei către populaţie, cu 0,54%, până la 35,46 miliarde lei.
Chiar dacă în echivalent lei creditarea în valută arată scădere, cu 0,3%, până la 140,3 miliarde lei, aceasta este rezultatul coborârii cursului euro cu 0,66%, până la 4,3243 lei, de la 4,3533 lei la sfârşitul lui septembrie. În realitate, creditarea în valută a consemnat un avans de 0,36%, până la un echivalent de 32,45 miliarde euro.
Soldul creditării în valută a avansat şi pe partea populaţiei şi pe partea companiilor, cu 0,47%, respectiv cu 0,25%. Astfel, totalul împrumuturilor în valută acordate populaţiei a ajuns la 15,88 miliarde euro (68,66 miliarde lei), în vreme ce soldul creditelor în valută către firme a urcat la 16,57 miliarde euro (71,66 miliarde lei).
Privind pe primele zece luni din acest an, creditarea în valută a avansat cu circa 2 miliarde euro, din care 0,6 miliarde euro pe partea populaţiei şi 1,3 miliarde euro pe parte firmelor. În acelaşi timp, creditarea în lei a urcat cu 3,7 miliarde lei, prin contractarea cu 0,5 miliarde lei pe partea populaţiei şi avansul cu 4,2 miliarde lei pe partea companiilor.
În perioada ianuarie-octombrie din acest an, creditarea în valută a câştigat 8 bătălii din 10 cu cea în monedă naţională şi rămâne de văzut dacă raportul se va îmbunătăţi în favoarea leului după intrarea în vigoare noului regulament al BNR.