UPDATE Cota unică în pericol, Finanţele admit că analizează impozitul progresiv

Guvernul vrea să renunţe la cota unică de impozitare şi să reintroducă impozitul progresiv, cu trei cote în funcţie de venituri, potrivit Strategiei fiscal-bugetare 2014-2017, postată pe pagina Ministerului de Finanţe.

UPDATE Într-un comunicat remis presei, Ministerul de Finanţe admite că introducerea impozitului progresiv este în analiză.

"Măsurile fiscale la care se face referinţă în mass-media respectiv “Introducerea impozitului diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote 8%, 12% şi 16% ce vor putea fi stabilite pe grile de venit” şi “Reducerea semnificativă a CAS cu 5 puncte procentuale începând cu luna iulie 2014, care prin măsurile ce vor fi întreprinse vor avea un impact bugetar neutru”, se regăsesc în Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2014-2016 la Capitolul 3.1.2 “Măsuri fiscale şi tendinţe ale principalelor taxe şi impozite” în tabelul intitulat “Tendinţe ale principalelor taxe şi impozite pe orizontul 2014-2017” şi reprezintă măsuri de politici fiscale, în analiză, pe termen mediu pentru stimularea mediului de afaceri aplicabile în limita spaţiului bugetar permis", se arată în comunicat.  

În documentul Strategia fiscal-bugetară 2014-2017, la capitolul „Tendinţe ale principalelor taxe şi impozite pe orizontul 2014-2017” este precizată „introducerea impozitului diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote 8%, 12% şi 16 % ce vor putea fi stabilite pe grile de venit”. Documentul poate fi consultat aici: https://www.mfinante.ro/strategbug2014.html?pagina=domenii

Actualul guvern a anunţat înainte de instalare că are în vedere revenirea la impozitul progresiv. Din cauza disensiunilor dintre cele două partide mari din executiv, PSD şi PNL, sistemul de impozitare a veniturilor a fost menţinut. PNL a insistat pentru păstrarea cotei unice, considerată o măsură fiscală de sorginte liberală, cu impact pentru electoratul de dreapta.