Gamingul, între pericole și beneficii – 3 moduri în care jocurile video te pot ajuta

Jocurile video reprezintă un subiect foarte controversat, pentru că deși oferă o soluție de distracție, ele sunt considerate o problemă de către părinții ai căror copii ajung să petreacă foarte mult timp în scaunele de birou pentru gaming. Dependența de jocuri este o problemă, dar atât timp cât activitatea este desfășurată controlat, fără excese, ea poate aduce multiple beneficii și îți poate asigura chiar o sursă de venit. Premiile de la competițiile de gaming au ajuns la un nivel de-a dreptul impresionant, iar jucătorii pricepuți pot construi adevărate averi din pasiunea lor. Dacă principalele pericole pe care le presupune gamingul constau în dependența de jocuri și izolarea socială, trebuie trecute în revistă și beneficiile pe care le oferă acest tip de activitate. Iată trei dintre cele mai importante. 

Jocurile video pot să îmbunătățească vederea

Așa cum este deja de notorietate, activitatea de lungă durată desfășurată în fața unui monitor sau televizor poate să dăuneze vederii și să afecteze în mod grav ochii. Nu este de mirare că tot mai mulți copii ajung să poarte ochelari de la vârste fragede, având în vedere că au acces la tablete și smartphone-uri foarte devreme. Chiar și așa, s-a demonstrat științitific că gamingul practicat în condiții optime, adică respectând o distanță semnificativă între ochi și monitor, poate ajunge să îmbunătățească vederea jucătorilor. După zece săptămâni, participanții la studiu au putut deosebi mai ușor diferitele nuanțe ale unor culori. De asemenea, au fost persoane cu un ochi mai slab dezvoltat, iar atunci când au jucat cu ochiul normal acoperit, s-a putut observa o evoluție pozitivă a calității vederii cu ochiul mai slab. 

Gamingul încetinește îmbătrânirea

Asociat mai degrabă cu tinerii, gamingul nu este o activitate destinată doar acestora. Un studiu efectuat cu ajutorul unor subiecți cu vârste de peste 50 de ani a relevat faptul că după doar zece ore de jocuri de genul celor cu misiuni sau care solicită memoria, capacitatea cognitivă a participanților a fost mult îmbunătățită. Așadar, gamingul poate fi considerat și un exercițiu pentru cei mai avansați în vârstă, un exercițiu prin care ei să poată să își reîmprospăteze creierul. 

Jocurile te pot scăpa de pofte

Suma viciilor este mereu constantă, spune o vorbă devenită clișeu. Pentru persoanele care doresc să renunțe la fumat, mâncat sau băut în exces, gamingul poate reprezenta o modalitate de evadare. Modul în care jocurile video îți solicită creierul să se concentreze pe aspectele referitoare la rezolvarea misiunilor sau la atingerea obiectivelor poate să ofere o satisfacție comparativă cu cea pe care ți-o oferă viciile mult mai nesănătoase la care apelezi pentru relaxare. Totuși, niciun exces nu poate fi bun, așa că și gamingul trebuie practicat cu moderație. 

Jocurile video nu reprezintă un subiect tratat cu foarte multă receptivitate în societate. Totuși, prin practicarea jocurilor video poți ajunge să îți îmbunătățești vederea, capacitatea cognitivă și chiar să scapi de vicii. 

CategoriiIT