Cinteză: Cred că toate depozitele din bănci sunt asigurate, datorită noilor măsurilor de stabilitate

Noile măsuri de stabilitate pentru sistemul bancar din România au ca scop asigurarea credibilității sistemului, iar pe acest fond șeful Direcției de Supraveghere din BNR crede că orice măsură ar fi aplicată în eventualitatea apariției unei probleme, toți creditorii băncii ar fi asigurați, nu doar cei garantați.

“Introducerea măsurilor de stabilizare a avut un scop şi acesta a fost acela de a asigura credibilitatea sistemului. Deci, personal cred că orice măsură pe care am aproba-o în eventualitatea apariţiei unei probleme ar asigura toţi creditorii băncii, şi nu numai creditorii garanţaţi”, a declarat Nicolae Cinteză, în cadrul seminarului EU-Cofile, organizat la Sinaia de Alpha Bank, împreună cu BNR și Asociația Română a Băncilor (ARB).

Soluțiile de contracarare a problemelor unei băncii-mamă asupra filialelor locale

Pentru a preîntâmpina extinderea problemelor unor bănci-mamă asupra subsidiarelor din România, BNR împreună cu FMI și guvernul a elaborat un set de trei măsuri principale de stabilitate, care vor fi implementate prin modificarea Ordonanței 99.

 “Practic, pentru orice faliment al unei bănci-mamă, soluțiile sunt trei – măsurile de stabilizare financiară: vânzare de active cu asumare de pasive (vânzarea doar a părții bune din banca locală n.r.), intervenția Fondului de Garantare ca acționar și înființarea bridge-bank (bancă punte)”, a precizat Cinteză.

Potrivit oficialilor BNR, preluarea unei bănci locale de către o Bancă-Punte (Bridge Bank) s-ar preta pentru băncile mari, care prezintă risc sistemic în caz că s-ar confrunta cu problem. Pentru băncile mai mici, s-ar putea apela la intervenția Fondului de Garantare care să preia administrarea băncii. Totodată, o bancă cu probleme ar putea fi preluată de către o altă bancă locală, în cazul în care preluarea nu ar afecta criteriile de solvabilitate și de lichiditate ale băncii care preia.