VOTEAZĂ AICI!

Vă prezentăm mai jos cei mai importanți manageri financiari, iar la finalul lunii mai îi vom cunoaște pe câștigători la Gala Premiilor de Excelență în Management.Indiferent de domeniu, directorii financiari joacă un rol cheie într-o companie. Cei mai mulți dintre aceștia sunt experți în analize financiare și răspund de proiecte importante pentru bunul mers al lucrurilor.

Leonard Leca, CFOA&D Pharma


Leonard Leca este CFO, dar și membru în Consiliul de Aministrație și în Comitetul Executiv al A&D Pharma, unul dintre cei mai importanți jucători din industria locală a medicamentelor. Absolvent al Academiei de Studii Economice din București, Leonard Leca a lucrat pentru companii de renume de precum DHL, Amoco, Lukoil sau La Fântâna. În 2006, este numit director financiar al grupului Țiriac, iar peste şapte ani preia funcţia de director executiv. După un an, în 2014, se alătură grupului A&D Pharma. Din poziția de CFO, acesta are un rol-cheie în stabilirea și implementarea strategiei de extindere pentru cele trei linii de business ale grupului: marketing& sales (A&D Pharma Marketing&Sales), retail (Sensiblu) și distribuție (Mediplus). Prin urmare, a fost printre protagoniștii uneia dintre cele mai importante tranzacții din piața farmaceutică românească: preluarea, anul trecut, de către A&D Pharma, a 78 de farmacii Polisano de la familia Vonica din Sibiu.

 

​Sven Foos, directorul financiar ING Bank România

Sven Foos, directorul financiar al ING Bank România şi-a început activitatea bancară în 2005, la ING Bank, ca şef al departamentului de Project Management. Din iulie 2014 ocupă poziţia de CFO în cadrul acestei instituţii de credit. Anul 2016 a fost unul record pentru bancă. Valoarea creditelor acordate a crescut cu 6,5%, respectiv un plus de 34,8 miliarde de euro. De asemenea, depozitele au crescut cu 28,5  de miliarde de euro. Numărul de clienţi a crescut cu 25% faţă de 2015, la 345 de mii de persoane. Totodată, ING a introdus servicii inovative, precum: creditele digitale (aplici pentru un credit de pe telefonul mobil şi primeşti răspuns în 10 minute),  fonduri mutuale (trei noi tipuri de fonduri, accesibile în câțiva pași în aplicația ING Home’Bank pentru mobil), puncte mobile de vânzare cu ING mPOS ( un aparat mobil care, conectat la o aplicație de telefon mobil, permite plăți cu cardul).

 
 

Oana Braicu, manager operațiuni financiare McDonald’s în România

Începând cu anul 2010, Oana Braicu conduce operațiunile financiare ale McDonald’s în România, după o experiență de peste 12 ani de management financiar în companii precum Țiriac Holding sau KPMG. Ea este un membru important în echipa executivă, fiind implicată cu rezultate excelente în cele mai importante proiecte de dezvoltare și eficientizare ale companiei. Principalul proiect coordonat de Oana în 2017 a fost implementarea celei mai moderne și mai actuale platforme de business, SAP S/4HANA, o inovație care oferă o perspectivă a business-ului imediată, ce menține afacerea conectată la realitățile pieței. Oana s-a specializat în servicii financiar-bancare și asigurări la Academia de Studii Economice din București, fiind membră a celor mai importante asociații din sectorul financiar precum ACCA (Association of Certified Chartered Accountants), CECCAR (Romanian Body of Expert and Authorized Accountants) și CAFR (Romanian Chamber of Auditors).  În 2013, a câștigat premiul President Award, distinctie acordată celor mai buni 1% dintre angajații McDonald’s la nivel global cu performanțe deosebite. 

Tal Lahav, CEO New Kopel Group

 
 


După o perioadă de trei ani în care a deținut funcția de CFO și deputy CEO al New Kopel Group, Tal Lahav a fost promovat, de la începutul acestui an, în funcția de CEO al companiei. El are un background în zona financiar – managerială, format în cadrul KPMG, unde a activat pentru peste 7 ani, atât în România cât și în SUA, fiind licențiat în administrarea afacerilor, cu specializarea contabilitate și economie.“În 2016, în poziția de CFO și Deputy CFO, principala mea responsabilitate a fost aceea de a co-participa la managementul unui grup format din 150 de angajați, începând cu activitățile de planificare și de coordonare, continuând cu planificarea strategică și operațională și finalizând cu implementarea politicilor și a activităților”, spune Tal Lahav. Potrivit acestuia, principalele proiecte financiare cheie au fost reducerea cu peste 50% a creanțelor nerecuperabile și reducerea unor costuri de finanțare de peste 25%, prin crearea unor condiții noi. New Kopel Group este prima companie de leasing operațional din România, obținând anul trecut o cifră de afacere de 26 mil. euro, în creștere cu 10%. Anul trecut, compania a investit 13 mil. euro în România și a înregistrat o creștere cu 25% a flotei.

 
 

​Virgil Stroia, Chief Financial Officer BVB

Virgil Stroia este, din septembrie 2011, Chief Financial Officer (CFO) al Bursei de Valori București (BVB), cea mai importantă instituție a pieței de capital locale. În cadrul BVB, Virgil este responsabil de coordonarea activității financiare a BVB și de raportarea consolidată a Bursei. „Aplicarea celor mai bune standarde și practici de guvernanță corporativă în activitatea financiară a unei societăți listate este o provocare continuă, iar Bursa de Valori București este liderul implementării acestor schimbări pe piața de capital”, a spus Virgil Stroia, CFO al BVB. Valoarea tranzacțiilor totale realizate pe piețele BVB a fost de peste 11 miliarde de lei în anul 2016, iar profitul net a fost de aproape 7,6 milioane de lei, în creștere cu 14% față de exercițiul financiar precedent. Virgil are o experiență de 20 de ani în domeniul financiar și a fost auditor și director financiar pentru companii de renume precum PricewaterhouseCoopers, Mega Image, Liebherr România, MAZARS România și Happy Tour Group România.

 
 

Mariana Durleșteanu, CFO KMG Internațional

Are o experiență profesională de peste 21 de ani în domeniul financiar, iar din 2012 ocupă poziția de director financiar al KMG International, un grup de companii cu afaceri de peste 7 miliarde de dolari în 2016. Mariana Durleșteanu a deținut diferite funcții publice pentru o perioadă de șapte ani, fiind ministru de Finanțe în Republica Moldova, ambasador în Marea Britanie și senior banker al BERD. Absolventă a Facultății de Economie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Mariana Durleșteanu a urmat mai multe cursuri și specializări atât în țară cât și în străinătate. În ultimii cinci ani, rezultatele financiare și performanțele operationale atinse de KMG International au fost susținute și de implementarea unor măsuri importante, printre care consolidarea și centralizarea controlului bugetar, diminuarea și crearea de politici de management al riscurilor pe diverse paliere. Anul trecut,  compania natională de petrol și gaze din Kazahstan – KazMunayGas, acționarul majoritar al KMGI, și CEFC China au încheiat un parteneriat strategic pentru consolidarea prezentei celor două companii în regiunea Mării Negre.

​Emilian Gabriel Grosu, CFO Iulius

Emilian Gabriel Grosu (40 de ani) a absolvit Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” în anul 2000, specializarea Contabilitate şi Informatică de Gestiune. De 16 ani el face parte din echipa dezvoltatorului imobiliar Iulius, deţinut de omul de afaceri Iulian Dascălu. În 2003 a fost numit directorul economic al Iulius Group, iar din anul 2006 este Chief Financial Officer la nivelul întregului grup. Totodată, este administratorul companiei Iulius Management Center, care asigură operarea și dezvoltarea tuturor proiectelor din portofoliul Iulius. Începând cu anul 2000, a participat la toate investițiile companiei, iar anul trecut a coordonat obţinerea unui credit de 220 mil. euro de la Erste şi UniCredit, cel mai mare din 2016 pe domeniul imobiliar. Acest contract refinanţează împrumuturile pentru centrele comerciale Iulius din Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi şi permite dezvoltarea proiectului multifuncţional Openville Timişoara. 

Smaranda Ştreangă şi Dan Ioniţă, directori financiari adjuncți RCS&RDS

RCS&RDS, cel mai mare furnizor de ser­vicii de te­le­viziune şi in­­ternet fix din Ro­mânia, care are operaţiuni şi în Ungaria, Italia şi Spania, se pregăteşte de listarea la bursă. Com­pania a reuşit să obţină ani la rând împrumuturi pentru dezvoltare şi pentru refinanţarea datoriilor mai vechi. După ce fostul director financiar Serghei Bulgac a fost numit CEO în anul 2015, compania de cablu a numit doi directori financiari adjuncţi: Smaranda Ştreangă (foto) şi Dan Ioniţă. Smaranda Ştreangă a terminat Academia de Studii Economice din Bucureşti, are un EMBA în Economie la Universitatea din Viena.  Anterior a lucrat la Teamnet ca Senior Investment Officer, la HP ca manager financiar, iar la BDO Audit ca Training Services Director. Dan Ioniţă lucrează la RCS&RDS de aproape nouă ani, iar anterior a lucrat ca assistant manager la PricewaterhouseCoopers timp de cinci ani.

​Dragoş Ion, Director Financiar Coca-Cola HBC România

Dragoş Ion este Director Financiar al Coca-Cola HBC România din martie 2014, însă activează în cadrul grupului de mai mult timp, ocupând o serie de funcţii în cadrul departamentului financiar. Prima poziţie pe care a deţinut-o în companie, în anul 2009, a fost cea de Financial Controller pentru Coca-Cola HBC Nigeria, iar în 2012 a fost numit CFO  pentru Irlanda şi Irlanda de Nord. În calitate de Director Financiar, Dragoş Ion contribuie la dezvoltarea liniilor strategice ale companiei şi are un rol important în managementul riscului şi în etica luării deciziilor. Contribuie la evaluarea investiţiilor, astfel încât acestea să fie sustenabile şi conectate la realităţile pieţei, identificând totodată noi oportunităţi de extindere pentru companie. De asemenea, coordonează procesele financiare centrate pe clienţi, parteneri şi echipă, transpune şi aliniază  iniţiativele globale şi regionale. Prin urmare, a avut un rol extrem de important în obținerea rezultatelor de excepție înregistrate anul trecut de Coca-Cola HBC pe piața românească.

George Răzvan Călinescu, directorul financiar Banca Transilvania

Pentru George Răzvan Călinescu, directorul financiar al Băncii Transilvania (CFO), anul 2016 a fost unul care a continuat integrarea şi fuziunea cu Volksbank România. Pe parcursul anului 2016, Banca Transilvania a avut o strategie orientată spre consolidarea poziţiei de piaţă, pe continuarea creşterii organice în condiții de dispersie a riscurilor şi de creştere a eficienței operaţionale. În funcție de volumul activelor, cota de piaţă a crescut la 13,14% la sfârşitul anului 2016, Banca Transilvania ajungând pe locul doi în topul băncilor din sistemul bancar românesc. Printre obiectivele realizate pe parcursul anului trecut se numără concentrarea pe finanţarea sectoarelor strategice precum agricultura, producţia industrială, exporturi, sectorul medical, proiecte cofinanţate din fonduri europene. De asemenea, BT şi-a îmbunătăţit calitatea portofoliului de credite şi a investit în tehnologie şi capacităţi digitale pentru a deveni o bancă omni-channel.