Win32.Worm.Downadup.Gen se află în fruntea clasamentului acumulând aproape 10 procente din totalul infecțiilor înregistrate în România.

Varianta sa mai puțin populară însă aproape la fel de constantă, Win32.Worm.DownadupJob.A, se regăsește pe locul cinci cu aproape 4 procente, ceea ce face ca împreună să totalizeze nu mai puțin de 14 procente din întregul tabloul al distribuției malware din România.

Acești viermi blochează accesul sistemului infectat la site-urile producătorilor de soluţii de securitate, împiedicând astfel obţinerea de actualizări ale produselor sau solicitarea serviciilor de asistenţă tehnică. Printre altele, unele variante mai recente ale acestei amenințări instalează şi antiviruși falși pe sistemele compromise.

Dacă familia Downadup are aproximativ 14 procente din totalul infecțiilor din România, clanul Autorun nu se lasă mai prejos fiind reprezentat de nu mai puțin de trei membri dintre care doi numai în primele trei locuri. Astfel, pe poziția a doua a clasamentului lunar se află Trojan.AutorunINF.Gen (8.14%), urmat îndeaproape de pe trei de Trojan.Autorun.AET (4.84%) și de Worm.Autorun.VHG (1.58%). Aceștia răspândesc malware prin intermediul dispozitivelor de stocare periferice și înlesnesc atacul altor amenințări informatice care folosesc funcția autorun pentru a se propaga.

Trioul familiilor malware este completat de singurii reprezentanții ai categoriei vius:  Win32.Sality.OG (4.47%) și Win32.Sality.3 (2.50%) se menţin pe locurile 4 și 11. Acești infectori polimorfici îşi anexează codul criptat la fişierele executabile de tip .exe sau .scr. Pentru a-şi masca  prezenţa în sistem, instalează un rootkit şi încearcă să compromită aplicaţiile antimalware instalate pe calculatorul infectat.

Noii veniţi ai lunilor precedente se mențin și în topul curent cu nu mai puțin de doi reprezentanți: Gen:Variant.Kazy.6906 (locul 8, cu 1,64% din infecţii) si Gen:Variant.Kazy.8043 (locul 10, cu 1.32% din infecții). Acești viermi se propagă prin dispozitivele de stocare USB, mai precis prin funcția autorun.inf a acestora.
O prezenţă îngrijorătoare în topul BitDefender este Trojan.Crack.I, o aplicaţie proiectată pentru eliminarea protecţiei comerciale a produselor software, care, pe lângă generarea dce chei de înregistrare neautorizate, va încerca să instaleze un backdoor şi să colecteze detalii despre celelate aplicaţii instalate pe sistem (nume, versiune, cheie de înregistrare etc). Troianul ocupă locul 6, cu 2,98% din totalul infecţiilor înregistrate în România, ceea ce trage un semnal de alarmă cu privire la nivelul pirateriei informatice şi al infecţiilor cu malware prin intermediul aplicaţiilor piratate.

Top 10 ameninţări informatice în România

Win32.Worm.Downadup.Gen    9.86%
Trojan.AutorunINF.Gen    8.14%
Trojan.Autorun.AET    4.84%
Win32.Sality.OG    4.47%
Win32.Worm.DownadupJob.A    3.51%
Trojan.Crack.I    2.98%
Win32.Sality.3    2.50%
Gen:Variant.Kazy.6906    1.64%
Worm.Autorun.VHG    1.58%
Gen:Variant.Kazy.8043    1.32%