Bursele mondiale, în scădere, din cauza problemelor băncii portugheze Espirito Santo

Pieţele bursiere din Europa şi SUA au înregistrat, joi, scăderi semnificative, pe fondul temerilor privind situaţia financiară a Banco Espirito Santo, unul dintre cele mai mari grupuri bancare portugheze, transmite BBC.

La bursa de la Lisabona, titlurile Banco Espirito Santo au fost suspendate de la tranzacţionare, după ce au scăzut cu 17%, în urma informaţiilor din presă referitoare la anumite practici financiare din această instituţie.

Ca rezultat, indicele bursei de la Lisabona a scăzut cu peste 4%, indicele IBEX al bursei de la Madrid cu 2,7%, în timp ce indicele Cac 40 al bursei de la Paris şi indicele Dax al bursei de la Frankfurt înregistrau fiecare un declin de 1,8%.

Bursa de pe Wall Street a deschis joi în scădere, indicele Dow Jones s-a depreciat cu 0,31%, ajungând valoarea de 16.932,73 puncte, în scădere cu 52,88 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite AFP.

Indicele Standard and Poor's 500 s-a depreciat cu 0,8%, ajungând la valoarea de 1.957,12 puncte, în scădere cu 15,71 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Indicele Nasdaq s-a depreciat cu 1,5%, ajungând la valoarea de 4.352,55 puncte, în scădere cu 66,48 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Banca Centrală a Portugaliei a cerut o verificare a conturilor Espirito Santo, care a relevat 'serioase nereguli contabile'.

'Situaţia de la Espirito Santo a fiert la foc mic o anumită perioadă, dar acum a dat în clocot şi, evident, are consecinţe negative asupra Portugaliei, care tocmai a ieşit din programul de asistenţă financiară', a declarat Nicholas Spiro, şeful companiei Spiro.

Randamentele obligaţiunilor portugheze au scăzut în aprilie la 3,58%, cel mai redus nivel din ultimii opt ani, dar, joi, ele au urcat la 4%, din cauza temerilor privind situaţia financiară a Banco Espirito Santo.

În mai, Portugalia a anunţat că va ieşi din programul de asistenţă financiară fără a cere o linie de credit preventivă. Guvernul Portugaliei a solicitat, în aprilie 2011, asistenţă financiară în valoare de 78 de miliarde de euro de la UE, BCE şi FMI.

În plus, Portugalia a revenit în aprilie pe pieţele de obligaţiuni pentru prima dată după trei ani de absenţă, randamentul cerut de investitori pentru obligaţiunile pe zece ani atingând un minim record.

SURSA: Agerpres