Buget sarac, firme bogate

Cand se vorbeste de proiectul bugetului de stat se aud, indeobste, doar indicatori cum sunt deficitul bugetar, veniturile insuficiente si improbabile si cheltuieli prea mari. Uniunea Fortelor de Dreapta (UFD) a avut inspiratia de a lua la puricat bugetul dincolo de cifrele lui macroeconomice. Si tot scormonind prin maruntaiele bugetului, mai exact la capitolul "Investitii", a dat peste o serie de cifre care te lasa cu gura cascata. Despre ce este vorba? In proiectul de buget pe anul 2000 apar o

Cand se vorbeste de proiectul bugetului de stat se aud, indeobste, doar indicatori cum sunt deficitul bugetar, veniturile insuficiente si improbabile si cheltuieli prea mari.
Uniunea Fortelor de Dreapta (UFD) a avut inspiratia de a lua la puricat bugetul dincolo de cifrele lui macroeconomice. Si tot scormonind prin maruntaiele bugetului, mai exact la capitolul „Investitii”, a dat peste o serie de cifre care te lasa cu gura cascata. Despre ce este vorba? In proiectul de buget pe anul 2000 apar o serie de investitii care au in dreptul lor sume aberante: spatiile de cazare ale Academiei de Studii Economice (ASE) se vor construi cu 8.000 dolari/mp; spatiile de invatamant ale Universitatii pitestene se vor construi cu 1.000 dolari/mp. Tot 1.000 dolari/mp va costa si extinderea cladirilor Parchetului Dolj si Prahova sau investitiile de la Spitalul de Urgenta Iasi. Si exemplele pot continua. Este suficient sa spunem ca 1.000 dolari/mp costa construirea unei cladiri de superlux in plin centrul Capitalei, cum ar fi World Trade Center. Cine face un drum in strada Moxa din Bucuresti poate vedea cu ochii lui diferenta dintre caminele de la ASE si hotelul Sofitel.
Acestea sunt doar cateva cazuri in care un buget sarac poate imbogati cateva firme. Se stie ca este cel mai bine sa faci afaceri cu banii statului. Principiul este oricand si oriunde valabil. Dar asemenea artificii, cum sunt cele care apar in proiectul bugetului pe anul 2000, au in spate umflarea cheltuielilor. Or, acest mecanism foarte simplu este in favoarea firmelor de constructii sau de alt profil care colaboreaza cu statul in finalizarea proiectelor de investitii.
Prin masina de vot parlamentara poate trece orice. Putini parlamentari (iata ca exceptia este UFD) pot intelege cum se scurg banii printre degetele rare ale statului.