Plata online a impozitelor şi taxelor de înfiinţare a firmelor, dar şi transmiterea prin internet a rapoartelor obligatorii către autorităţi sunt obiectivele unui proiect lansat recent de Ministerul Economiei, având termenul de implementare în aprilie 2011.

Scopul proiectului-pilot este acela de a simplifica procedurile admi­nistrative pentru micile între­prin­deri, de a reduce numărul de formulare şi de a eficientiza fur­nizarea serviciilor publice destinate IMM-urilor prin înfiinţarea unor birouri unice. Concret, planul cuprinde două com­ponente, care vor funcţiona în paralel: o platformă IT (e-government) şi un birou fizic unde micii întreprinzători se pot adresa direct experţilor în domeniu. „În ceea ce priveşte portalul, acesta va cuprinde toate informaţiile necesare, fiind explicat pas cu pas ce trebuie făcut. Se vor putea descărca formulare, care ulterior, după ce sunt completate, pot fi transmise online instituţiilor respective. Se doreşte ca, prin intermediul acestuia, să se poată face inclusiv plăţi pentru a se achita obligaţiile fiscale, chiar şi cele de tip CAS, ca şi taxele pentru înfiinţarea firmei. De asemenea, va exista o secţiune separată care vizează noutăţile legislative şi oportunităţile de finanţare de la bugetul naţional şi cel comunitar“, explică pentru Capital Ileana Modreanu, managerul proiectului şi consilier superior în cadrul Ministerului Economiei. Ea adaugă că tot în mediul virtual se vor stoca şi datele pe care firmele sunt obligate să le raporteze, astfel încât instituţiile de resort să le poată descărca direct de pe site. Iniţial, portalul va fi doar în limba română.

Pentru realizarea obiectivelor, minis­terul va cola­bo­ra cu alte au­to­rităţi publice. „Este nevoie de suportul al­tor instituţii pentru elemente cum ar fi, de exemplu, securizarea semnăturii e­lec­­tronice, care încă nu este foarte utilizată în România. Dar portalul se va dezvolta în etape, urmând ca micii întreprinzători să poată beneficia de aceste facilităţi în timp“, spune Modreanu.

Radierea sau transferarea afacerii se vor opera tot în spaţiul virtual

Portalul va soluţiona astfel o parte din problemele legate de procedurile administrative pornind de la etapa de iniţiere a afacerii, continuând cu obligaţiile fiscale şi nonfiscale şi sfârşind cu închiderea afacerii prin radierea firmei sau prin transferul acesteia către terţe persoane.

Proiectul, intitulat Simplificarea procedurilor administrative pentru IMM prin introducerea de birouri unice „One Stop Shop“, a obţinut finanţare europeană în valoare de aproximativ 4,4 milioane de lei, prin intermediul Fondului Social European. Valoarea totală a proiectului este de 5,175 milioane de lei, din care contribuţia Ministerului Economiei reprezintă 15%. Din suma totală alocată, aproximativ 40% este dedicată realizării şi implementării soluţiei IT.

Modelul olandez, cel mai performant

Separat, se vor organiza sesiuni de training atât pentru personalul care va opera portalul, cât şi pentru cel aferent biroului fizic şi pentru reprezentanţii mediului de afaceri. În prealabil, pentru cei din urmă va fi creat un site pe care îşi vor putea exprima opiniile referitoare la modul în care ar trebui să funcţioneze cele două componente ale programului, varianta IT şi biroul fizic. Consultanţa este asigurată de două companii: Infogroup Con­sul­ting din Grecia şi Leader AT din România, procesul de selectare a lor durând circa şase luni.

Proiectul urmăreşte şi i­den­tificarea, din rândul modelelor similare existente în UE, a aceluia care se potriveşte situaţiei de la noi. Toate variantele în­deplinesc trei roluri prin­ci­pale: de informare, de centralizare a datelor privind societăţile comerciale (astfel încât întreprinzătorii să nu fie obli­gaţi să furnizeze aceleaşi documente mai multor instituţii) şi a procedurilor administrative (pentru ca să nu fie necesară deplasarea antreprenorului la instituţii) şi de consiliere şi asistenţă pentru dezvoltarea afacerilor. „În prezent, se analizează încă variantele existente. Unul dintre modelele date ca exemplu de bune practici de către Comisia Europeană este cel olandez. Acesta a reuşit, într-o primă etapă, să reducă procedurile birocratice cu 10%. După aproximativ şapte ani de când a fost lansat, modelul olandez a ajuns să «taie» cu 60% birocraţia pentru micile afaceri“, susţine Ileana Modreanu. Un alt exemplu este cel belgian, alcătuit dintr-o bancă unică de date şi birouri unice, astfel încât firmele nu sunt nevoite să comunice informaţiile respective în mod repetat către diversele instituţii publice.

197-47595-09_ileanamodreanu_06_rp.jpgÎntr-o primă etapă, inten­ţio­năm să deschidem biroul fizic la Bucureşti, unde se află cele mai multe IMM-uri şi unde îl putem gestiona mai uşor.
Ileana Modreanu, manager de proiect

3 proceduri administrative, care revin acum unor instituţii diferite, se vor simplifica şi vor fi preluate de un singur „ghişeu“ prin introducerea birourilor unice