Avertisment UNICEF: Copiii ar putea fi în pericol din cauza suspendării vaccinărilor

UNICEF atrage atenția că din cauza pandemiei de COVID-19, care a determinat suspendarea vaccinărilor în multe regiuni, copiii ar putea fi în pericol. Directoarea organizației din Asia de Sud trage un semnal de alarmă în acest sens spunând că este vorba de o „ameninţare serioasă”.

Asia de Sud trebuie să îşi reia campaniile de vaccinare întrerupte de noul coronavirus odată ce pandemia va fi ţinută sub control, deoarece suspendarea lor pune în pericol sute de mii de copii, a avertizat marţi UNICEF, potrivit AFP, citate de Agerpres.

„În contextul în care COVID-19 nu pare să îmbolnăvească grav numeroşi copii, sănătatea a sute de mii de copii ar putea fi afectată de această întrerupere a serviciilor de vaccinare”, a declarat Jean Gough, directoare pentru Asia de Sud a UNICEF, spunând că este vorba de o „ameninţare serioasă”.

Bangladesh şi Nepal şi-au oprit campaniile împotriva rujeolei şi rubeolei, în timp ce Afganistanul şi Pakistanul, două din cele trei ţări din lume unde poliomielita rămâne endemică, şi-au stopat acţiunile împotriva acestei boli, şi-a exprimat îngrijorarea într-un comunicat agenţia ONU pentru copii.

Prin urmare, epidemii sporadice de boli evitabile, printre care rujeola şi difteria, au fost deja constatate în Bangladesh, Pakistan şi Nepal, conform aceleiaşi surse.

Pandemia de COVID-19 a avut un impact asupra aprovizionării cu vaccinuri în regiune

UNICEF recomandă astfel „cu fermitate” guvernelor „să înceapă imediat să planifice intensificarea activităţilor de vaccinare odată ce pandemia cu noul coronavirus va fi sub control”.

Agenţia face apel chiar la continuarea vaccinării luând măsurile necesare.

„Începând din momentul în care agenţii de sănătate vor lua măsurile de precauţie necesare, în special spălându-se pe mâini, nu există niciun motiv de a nu face vaccinuri”, a insistat Paul Rutter, consilier al UNICEF. „Este chiar crucial ca vaccinarea să continue”, a adăugat el.

Pandemia de COVID-19 a avut de asemenea un impact asupra aprovizionării cu vaccinuri în regiune, deoarece a afectat producţia lor, „generând penurii suplimentare”.

India, a cărei economie a avut puternic de suferit din cauza izolării în ultima lună, a furnizat 1,25 de miliarde de doze către UNICEF în 2019, conform agenţiei.