Arenele BNR de la Cuza Vodă și darea la semn până la Simona Halep

Arenele Băncii Naționale din București au fost în ultimii ani subiect de dispută între marii tenismeni ai României, Țiriac, Năstase, Halep etc., și BNR. Cei trei mari sportivi au pierdut procesul intentat Băncii Naţionale a României, în care cereau reincluderea Arenelor BNR în circuitul sportiv.

Alexandru Ioan Cuza a înființat „Societiea de Dare la Semn Bucuresci” în 1862, prima formă de practicare organizată a sportului în România.

În 1865, Cuza dona Societății de Dare la Semn, prin Înalt Decret Domnesc, un teren de 18 hectare, pe unde acum sunt Arenele BNR. În 1912 o parte a fost ocupată de Tenis Clubul Român, restul rămânând Societății de Dare la Semn, care avea să-l vândă, în 1946, Băncii Naționale.

În ordine cronologica primele societăți și cluburi sportive înființate la noi în țară  au fost:

Societatea de Dare la Semn Bucuresti – 1862, în care se practica în exclusivitate tirul;

Societatea Centrala Romana de Arme, Gimnastica si Dare la Semn (cunoscuta și sub denumirea de Tirul) – 1876, Bucuresti, cu un rol deosebit în dezvoltarea educatiei fizice si sportului romanesc, prin organizarea sistematica a concursurilor si instituirii de noi ramuri sportive. Societatea a fost înfiintata de catre profesorii Gheorghe Moceanu si Constantin Constantiniu;

„Legea Educației Fizice”

O data istorica pentru educatia fizica din Romania, a ramas ziua de 15 iunie 1922, cand a aparut „Legea Educatiei Fizice”, prin care s-au stabilit normele de functionare a doua institutii de stat în domeniul educatiei fizice si sportului:

Oficiul National de Educatie Fizica (ONEF) înfiintat în acelasi an;

Institutul National de Educatie Fizica” (INEF), primul institut superior de educatie fizica si sport din Romania, care si-a început activitatea la 1 decembrie 1922 la Bucuresti.

Consiliul profesoral al Institutului a avut prima sedinta la 25 noiembrie 1922, urmat de deschiderea festiva a anului la data de 29 noiembrie, iar la 1 decembrie 1922 au inceput cursurile.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric