Apar primele informații: Ce au discutat Merkel și Erdogan

Cancelarul german Angela Merkel a avut joi dupa-amiază o discuție telefonică cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, după cum transmite presa turcă. Cei doi lideri au discutat despre evoluțiile din Mediterana de Est și despre probleme regionale.

Potrivit agenției turcești Anadolu, Erdogan se pare că i-a spus lui Merkel că este în favoarea soluționării problemelor din estul Mediteranei pe baza principiilor dialogului, echității și ale dreptului internațional.

Revenirea la un dialog direct Grecia – Turcia este mesajul pe care Angela Merkel este de aşteptat să-l transmită ambelor părţi. „Cel mai important pentru noi este ca cele două părţi să caute dialogul direct”, a subliniat purtătorul de cuvânt al cancelariei şi al guvernului german, Steffen Seibert, ieri, la Berlin, după cum transmite To Vima.

La începutul preşedinţiei germane a UE, în luna iulie, cancelarul Angela Merkel a declarat în plenul Bundestagului că doreşte „revenirea la situaţia din 2016”. Dar de atunci datele s-au schimbat semnificativ. Semnarea memorandumului turco-libian cu privire la Zona Economică Exclusivă, nerecunoscut de UE şi respins de Germania, a fost contrabalansat de Acordul Grecia- Egipt pentru delimitarea zonelor maritime. Mişcarea Atenei de a semna Acordul cu Egiptul a surprins Berlinul care depune toate eforturile pentru reluarea dialogului dintre Atena şi Ankara la sfârşitul lunii august, cum s-a convenit.

În legătură cu acordul greco-egiptean în sine, Berlinul nu poate avea nicio obiecţie. Faptul că este vorba de un acord parţial lasă o marjă de reglementare definitivă pentru toate părţile interesate. Acest lucru nu este valabil însă pentru acordul Turcia-Libia, condamnat de Ministerul german de Externe. Pe componenta juridică, guvernul grec este acoperit în ceea ce priveşte Acordul cu Egiptul. Este cert însă că există o oarecare nemulţumire politică a Berlinului cu privire la momentul ales pentru încheierea acestui acord.

Scopul principal al preşedinţiei germane este să aducă guvernele de la Atena şi Ankara la masa dialogului cu o eventuală recurgere, în final, la Tribunalul Internaţional de la Haga. Evoluţiile din ultimele zile şi ore sunt departe de a duce în direcţia dorită, dar obiectivul Berlinului rămâne.

Tot joi, dupa-amiază, a avut loc şi o discuţie telefonică între premierul grec, Kyriakos Mitsotakis şi cancelarul Angela Merkel pe tema evoluţiilor din estul Mediteranei. Mitsotakis a informat-o pe Merkel cu privire la acţinile provocatoare ale Turciei, în perspectiva reuniunii extraordinare de mâine a Consiliului Afacerilor Exterene al UE.