Scăderea veniturilor va tăia procente semnificative din afacerile asigurătorilor. În plus, poliţele vor fi mai scumpe din cauza majorării TVA, chiar dacă taxa nu e plătită de clienţi.

Criza, majorarea TVA şi deprecierea leului sunt cei mai importanţi factori care vor duce la scăderea pieţei de asigurări în acest an. „La începutul anului, estimam o scădere a primelor brute subscrise cu până la 5%, dar în prezent, revizuim această evaluare deoarece întregul context social şi economic s-a înrăutăţit în ultima perioadă. Acum, anticipăm o scădere mai mare a veniturilor asigurătorilor, de cel puţin 7%“, afirmă directorul general al Allianz-Țiriac, Rangam Bir. El precizează că este imposibil de cuantificat impactul efectiv al măririi TVA asupra cheltuielilor pe produse de asigurare, atât în cazul persoanelor fizice, cât şi al companiilor, respectiv că reacţia asigurătorilor în ajustarea preţurilor în urma majorării TVA va modela volumul afacerilor.  Un alt factor impredictibil invocat de Bir este amplitudinea măririi preţurilor la poliţele de asigurare, cât de repede vor fi operate aceste majorări şi în ce fel vor  afecta cererea.

Managerii altor asigurători sunt şi mai pesimişti. „Piaţa va scădea cu 10%, în  lei, în termeni nominali“, anticipează directorul general al Astra Asigurări, Radu Mustăţea. În acelaşi timp, preşedintele Uniunii Naţionale a Brokerilor şi Intermediarilor în Asigurări, Bogdan Andriescu, se aşteaptă la o scădere importantă a pieţei de asigurări cu un procent exprimat prin două cifre.

În primul trimestru, afacerile celor mai mari companii autohtone au înregistrat scăderi abrupte. Primele subscrise de Omniasig au scăzut cu 29%, în lei. Afacerile Allianz-Țiriac au scăzut cu 18,5%, exprimate în euro. În schimb, Astra a raportat creşterea primelor subscrise cu 65%.

Poliţe mai scumpe cu până la 10%

Asigurătorii nu au majorat tarifele de primă de la 1 iulie, iar unii dintre ei calculează încă procentele de majorare. Majorarea TVA are un efect indirect asupra preţurilor asigurărilor deoarece taxa influenţează valoarea despăgubirilor achitate, de care se ţine cont la calcularea tarifelor. Preţurile asigurărilor auto – RCA şi Casco – vor creşte cel mai mult în urma majorării TVA, deoarece la aceste asigurări companiile înregistrează cea mai mare daunalitate. „Potrivit calculelor noastre, menţinerea tarifelor după 1 iulie va însemna suportarea unei subevaluări a primelor cu cel puţin 3% la RCA şi cu mai mult de 4% la Casco“, afirmă oficialul Allianz-Țiriac. Compania nu a schimbat preţurile poliţelor săptămâna trecută.

Calculele Astra Asigurări indică o majorare de până la 7% în cazul poliţelor auto obligatorii, respectiv de până la 10% la asigurările facultative, potrivit directorului general al companiei.

Efectul majorării TVA va aduce procentaje diferite de scumpire la RCA şi la Casco, din cauza diferenţelor între cele două tipuri de asigurări. La asigurările  obligatorii RCA, majorarea va fi inferioară celei de la Casco deoarece o parte din despăgubiri este achitată în contul accidentelor care au avut loc în afara ţării, iar alte despăgubiri sunt plătite pentru vătămări corporale. În consecinţă, majorarea TVA nu are nicio influenţă asupra acestor costuri.

Allianz-Țiriac şi Astra nu au majorat tarifele săptămâna trecută. În schimb, Uniqa a anunţat că menţine tarifele la poliţele RCA, însă această companie derulează o campanie până la sfârşitul lunii august.

În condiţiile în care majoritatea companiilor înregistrează pierderi pe cele două segmente, iar costul reparaţiilor va creşte cu 5%, scumpirile par inevitabile. „Majoritatea asigurătorilor vor trebui să anunţe tarife mai mari cu peste 5%, nu numai ca urmare a creşterii TVA, dar şi pentru a menţine stabilitatea industriei şi pentru ca piaţa să se îndrepte către profit“, afirmă şeful Allianz.

– 4,4% este scăderea înregistrată de piaţa asigurărilor în primele patru luni ale anului din cauza reducerii primelor subscrise pe asigurări generale cu 6%