Analiştii londonezi afirmă că România trebuie să fie un exemplu pentru Ungaria

Ungaria a pornit pe calea semnării unui acord cu FMI, iar un exemplu de urmat este succesul programului derulat de FMI în Romania, lucru dovedit şi de scăderea dobânzii de referinţă decisă joi de Banca Naţională a României - au declarat joi analişti londonezi ai pieţelor emergente, care au comentat conferinţa de presă de joi a ministrului ungar fără portofoliu Tamas Fellegi, negociatorul şef pentru viitoarele negocieri cu FMI şi Uniunea Europeană.

Potrivit MTI, economiştii diviziei pentru investiţii a grupului bancar londonez JP Morgan au afirmat, referitor la cele declarate de ministrul Tamas Fellegi cu privire la negocierile dintre Guvernul Ungariei şi FMI, că "slaba performanţă a mijloacelor de investiţii ungare i-a obligat pe oficialii de la Budapesta să recunoască nevoia unor concesii" pentru începerea negocierilor cu FMI.

Analiştii grupului bancar londonez au amintit că ministrul Tamas Fellegi a vorbit despre posibilitatea încheierii unui acord cu FMI şi au subliniat că acceptarea acestei situaţii este o condiţie iniţială pentru începerea tratativelor oficiale.

Într-o analiză realizată pentru investitori, directorul Institutului pentru Pieţele Globale Emergente al Royal Bank of Scotland (RBS), Timothy Ash, afirmă: "Tamas Fellegi se pare că a făcut o serie de concesii, printre care şi faptul că a acceptat ca acordul cu FMI să fie unul de tipul stand-by’. Timothy Ash a adăugat că ‘România trebuie să fie un exemplu pentru Ungaria, (…) România este copilul exemplar al FMI".
SURSA: Agerpres