"Mobilitatea personală este un element-cheie pentru succesul şi prosperitatea economiei unei ţări. Însă creşterea populaţiei şi în consecinţă creşterea traficului în marile oraşe conduc la paralizie", susţin autorii studiului.

"Deşi trăim într-o lume din ce în ce mai conectată, mobilitatea individuală rămâne foarte fragmentată. La momentul oportun ne lipseşte informaţia cu privire la cea mai bună rută pentru a ajunge de la punctul A la punctul B", a explicat Xavier Aymonod de la divizia de transport a Roland Berger.

Firma de consultanţă sugerează interconectarea diferitelor modalităţi de transport (vehicule private, transporturi publice, car sharing şi autovehicule electrice) pentru ca călătorii să poată trece de la unul la altul în funcţie de nevoile lor.

"Integrarea tipurilor de transport ar avea un impact pozitiv asupra mediului dar şi asupra calităţii vieţii şi ar permite primelor 30 de mari metropole mondiale să economisească 266 de miliarde de dolari", susţin autorii studiului.

Roland Berger susţine că mai multe condiţii pentru această integrare există deja, începând cu răspândirea telefoanelor mobile inteligente, peste un miliard de smartphones existând deja pe piaţa mondială. "Dispozitivele mobile, tehnologiile de transmisie rapidă (LTE), serviciile cloud sunt deja o realitate şi formează osatura viitoarei mobilităţi", explică Xavier Aymonod. Studiul adaugă că pe lângă constructorii auto, operatorii feroviari şi companiile aeriene cu reţele internaţionale ar putea juca şi ele această funcţie integratoare.
Sursa: Agerpres