”Solicit oficial demisia lui Daea pentru că este un mincinos și pentru că acest lucru a fost relevat de DG Agri (Directoratul General Agricultură al Comisiei Europene -n.red.) care i-a solicitat în mod expres să rectifice datele privind producțiile agricole pe 2018, deoarece datele prezentate sunt date umflate cu pompa, sunt date mincinoase, date care nu corespund cu producția agricolă reală a României”, a declarat la finalul ședinței Biroului Executiv, președintele PNL, Ludovic Orban.

În schimb, ministrul Agriculturii, Petre Daea a ripostat celor care îl acuză printr-un comunicat oficial, transmis prin minister.

„Referitor la articolele publicate recent de mass-media și afirmațiile unor lideri politici ce vizează producțiile agricole din anul 2018, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) face următoarele precizări:

În ceea ce privește scrisoarea DG AGRI Ares(2019) 3806746, MADR a răspuns, încă din data de 24 iulie 2019, prin adresa cu numărul 262762, informând asupra faptului că autoritățile din România au raportat și raportează producțiile agricole pe baza documentelor înscrise în procedura Institutului Național de Statistică din cadrul cercetărilor statistice cuprinse în Programul Statistic Național Anual, documente însușite prin semnătură de cei care le transmit.

Ministerul Agriculturii transmite că sunt două formulare pe care se bazează raportarea și îi trimite la cules de porumb pe cei care se îndoiesc de corectitudinea datelor.

”În primul formular, AGR 2A, sunt date statistice culese de INS, la fiecare producător din România, în care se consemnează suprafaţa care a fost însămânţată până la data de 15 iunie. Aceste suprafeţe care rezultă din centralizare se confruntă cu cele de la APIA privind subvenţiile.

AGR 2B se face în toamnă şi cuprinde producţiile obţinute pe suprafeţele declarate până la 15 iunie. Toate informaţiile privind producţiile din România sunt raportate prin dări de seamă statistice, luate sub semnătură. Datele cuprinse în dările de seamă statistice sunt avizate la nivelul fiecărui județ de direcțiile teritoriale de statistică, acestea deținând si un centralizator pe județ și formularele care stau la baza centralizatorului pe unități/localități.

Facem precizarea că, în solicitarea Comisiei Europene de revizuire a producției de porumb se făcea referire la anumite estimări, făcute în perioada de vegetație a culturii respective, nicidecum la recoltat.

Așadar, producția anului 2018 raportată este corectă, iar faptul că România se află în rândul țărilor mari producătoare de porumb a fost certificat de instituții cu atribuții în acest domeniu.

De asemenea, atragem atenția tuturor să renunțe la dezinformări pentru a nu crea prejudicii de imagine fermierilor români care an de an, prin munca lor susținută, realizează producții însemnate de porumb și nu numai, contribuind la dezvoltarea economică a României.

Totodată, ministrul Petre DAEA îi invită pe oamenii politici care pun la îndoială exactitatea producțiilor realizate de România să meargă în teren la recoltat de porumb, întrucât recoltarea se realizează la vedere”, a comunicat Ministerul Agriculturii.