‘Totul trebuie soluţionat înainte ca Grecia să preia preşedinţia’, a declarat Yannis Stournaras. ‘Aceasta este o necesitate’, a adăugat ministrul grec de Finanţe.

El s-a declarat încrezător că se va ajunge la un acord. ‘Am făcut-o anul trecut şi o vom face din nou anul acesta. Vom găsi o soluţie’, a spus Stournaras.

Guvernul grec a prezentat săptămâna trecută în parlament un proiect de buget care prevede că Grecia va înregistra anul următor o creştere economică de 0,6%, punând capăt unui perioade de şase ani consecutivi de recesiune. Însă, acest proiect de buget a fost prezentat fără ca Atena să ajungă la un acord cu troika creditorilor internaţionali.

Fondul Monetar Internaţional, Banca Central Europeană şi Comisia Europeană urmează să revină la Atena în luna decembrie, pentru a decide dacă Grecia primeşte sau nu următoarea tranşă din programul de sprijin. Unul dintre principalele subiecte de dispută între cele două părţi este mărimea deficitului bugetar în 2014, estimat de troikă la 1,5 miliarde de euro, în timp ce oficialii de la Atena spun că suma va fi puţin mai mare de 500 de milioane de euro.

De asemenea, discuţiile vor viza noua taxă pe proprietăţile imobiliare, noi reduceri de personal în sectorul public, precum şi ritmul lent al privatizărilor.

Săptămâna trecută, cancelarul german Angela Merkel declara cş ar fi de preferat ca Grecia să preia preşedinţia UE fără povara negocierilor cu privire la noua tranşă de împrumut.

Grecia va prelua preşedinţia rotativă a Uniunii Europene pentru o perioadă de şase luni, începând cu 1 ianuarie 2014. Din cauza austerităţii, Grecia ar urma să cheltuiască aproximativ 30 de milioane de euro în timpul cât va asigura preşedinţia UE, comparativ cu bugetele de 60 – 80 de milioane de euro alocate cu prilejul precedentelor date, când Atena a asigurat preşedinţia UE.
Sursa: Agerpres