Pierre Moscovici: Zona euro nu se mai confruntă cu ameninţări existenţiale

Uniunea monetară din Europa nu mai este pusă la îndoială aşa cum era anul trecut, chiar dacă problemele economice ale continentului nu s-au rezolvat, a afirmat joi la Washington ministrul francez de finanţe, Pierre Moscovici, potrivit Reuters.

Pierre Moscovici participă vineri la reuniunea miniştrilor de finanţe şi a guvernatorilor băncilor centrale din statele G20 (principalele ţări dezvoltate şi emergente), care vor analiza la Washington criza economică din Europa şi situaţia paradisurilor fiscale.
”Încă ne confruntăm cu o criză economică în Europa, este o criză a creşterii insuficiente. Nu mai este vorba de o criză a zonei euro”, a afirmat oficialul francez, salutând angajamentul BCE de a face orice va fi necesar pentru a apăra euro.

Economia Franţei este afectată de stagnare şi din acest motiv nu ar fi o idee bună impunerea unei scăderi suplimentare a cheltuielilor, pentru reducerea deficitului bugetar, a explicat Moscovici.

”În al doilea an de recesiune cu care se confruntă zona euro, nu ar fi rezonabil să adăugăm mai multă austeritate la recesiune”, le-a declarat jurnaliştilor ministrul francez de finanţe. Acesta a adăugat că încrederea în Europa se îmbunătăţeşte iar temerile privind ieşirea unor state din zona euro au dispărut.

”Nu mai există o Europă de Nord şi o Europă de Sud, o Europă virtuoasă şi o Europă coruptă. Peste tot există o preocupare, care a contribuit la salvarea zonei euro, la rezolvarea situaţiei delicate în care s-au aflat Spania, Italia, Grecia şi Cipru şi, în acelaşi timp, la definirea unei agende comune pentru stimularea creşterii”, a afirmat Moscovici. Acesta a apreciat că sistemul financiar din Franţa este solid şi s-a pronunţat în favoarea unei uniuni bancare depline în Europa.

”Sistemul financiar francez a fost evaluat. Este un sistem robust, solid, bine gradat”, a declarat ministrul francez de finanţe.

Recent, autorităţile de la Paris au estimat că economia Franţei s-ar putea contracta în acest an şi ar putea creşte sub aşteptări în următorii patru ani. Programul fiscal al Guvernului francez se bazează pe o creştere a produsului intern brut de 0,1% în 2013, de 1,2% în 2014 şi de 2% în 2015-2017.

”O uşoară contractare a PIB-ului în 2013 şi o creştere sub nivelul de 1,2% în 2014 nu poate fi exclusă”, au apreciat autorităţile franceze.