"Mi se pare un risc de neconceput pentru a fi asumat", a spus Summers într-un interviu. Ar putea (defaultul SUA n.red.) provoca "o cascadă care ar face ca falimentul Lehman Brothers să pară un eveniment minor".
Falimentul Lehman Brothers din septembrie 2008 a fost cel mai mare din istoria SUA și a fost urmat de criza de pe piața creditelor și de prăbușirea cu 43% a indicelui bursier american S&P 500.
Peste 16 zile, Statele Unite vor intra în incapacitate de plată în ceea ce privește obligațiile scadente în caz că Președintele Barack Obama și membrii Congresului nu vor ajunge la o înțelegere privind majorarea plafonului de îndatorare. Obama ar putea încerca să treacă peste acest impas prin metode de genul reducerii drepturilor de pensie și creșterea taxelor pe afaceri.
Summers a spus că un potențial default îl îngrijorează în ceea ce privește efectul asupra băncilor și fondurilor de pe piața monetară, schimbări care ar putea sta sub perspectiva colapsului, cu instituții care au fost construite în zeci de ani să ajungă să se scufunde.
"Ar putea fi un cataclism total auto-provocat", a spus fostul șef al Trezoreriei. "Ar fi un cataclism total auto-provocat", a spus el. "Nu există nicio îndoială că Statele Unite nu îşi pot onora obligaţiile de plată. Această idee că într-un anume fel noi n-am putea plăti deoarece suntem într-o luptă politică asupra modului de a gestiona cheltuielile şi impozitarea" este " democratic funcţională în cel mai rău mod posibil", a conchis Summers.