În anul 2015, comparativ cu 2014, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a crescut cu 10,3%, datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu autovehicule (+19,3%), comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+16,8%), întreţinerea şi repararea autovehiculelor (+6,4%) şi la activităţile provenite din comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+0,4%).

Potrivit acestuia, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, a înregistrat o cifră de afaceri cu 9,5% mai mare comparativ cu anul 2014, provenită de la activităţile agenţiilor turistice şi tour-operatorilor (+23,5%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+14,9%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+8,7%) şi activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+5,1%). Scăderi au înregistrat activităţile de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blănurilor (-0,1%).

În luna decembrie 2015, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut faţă de luna precedentă atât ca serie brută, cu 4,5%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 0,6%. Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a crescut faţă de luna precedentă atât ca serie brută, cu 1,3%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 0,8%.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut atât ca serie brută, cu 18,9%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 15,7%. Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a crescut atât ca serie brută, cu 20,7%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 19,9%, precizează INS.

SURSA: Agerpres