Vânzările de bunuri de folosință îndelungată din ultimul trimestru al anului trecut au crescut, surprinzător, cu aproape 11% față de aceeași perioadă din 2012. Cel mai probabil, este un efect al Black Friday, eveniment care a durat o săptămână anul trecut. La nivelul întregului an, creșterea pieței respectivelor bunuri a fost de 7%, conform raportului GFK Temax România.

Creșteri au consemnat aproape toate sectoarele bunurilor de folosință îndelungată, singurele excepții fiind cel al imprimantelor și multifuncționalelor, cu o diminuare de 2% și piața foto, care s-a contractat cu 13%. Valoarea totală a pieței electronicelor s-a ridicat, la nivelul întregului an, la 1,735 miliarde euro. Cel mai important sector a fost cel al telecomunicațiilor, care a urcat cu 17,4%, până la valoarea de 472 milioane euro, în timp ce pe locul secund s-a aflat cel al IT-ului (PC-uri etc.), cu o valoare de 455 milioane euro, după o creștere de 3,9%.

Se caută produse Smart

Dacă ne uităm și la creșterea „major domestic appliances“ (frigidere, mașini de spălat etc.), de 5,3%, până la un total de 337 milioane euro, putem spune că oamenii au început să își înlocuiască echipamentele uzate moral. Lucru valabil și pentru sectorul de „small domestic appliances“ (electrocasnice mici), care a urcat cu 9,4%, până la 114 milioane euro.

Și sectorul audio-video se înscrie pe aceeași tendință, cu o apreciere de 1,6% anul trecut, până la o valoare de 285 milioane euro. Vânzările au fost de 119 milioane euro în ultimul trimestru, din care jumătate realizate în noiembrie (luna cu Black Friday). Numai că aici deja putem identifica și tendințe de piață ale consumatorilor, care obligă și producătorii să își modifice strategia, astfel încât să se plieze pe preferințele clienților.

Spre exemplu, vânzările de televizoare cu ecran plat au fost mari și în creștere, în timp ce vânzările de audio, video, console de jocuri și sisteme de navigație au fost în scădere. Televizoarele mari, cu diagonale de peste 41 de inci, și cele Smart au fost cele mai căutate în perioadele cu promoții. Conform studiului GfK, în ultimul trimestru, un televizor din trei era dotat cu funcționalități Smart.

Aplicațiile pe care le oferă un televizor Smart sau un sistem home cinema Smart sunt cele care vor decide pe viitor ce produse au succes sau nu. De altfel, aplicațiile de tot felul (de la Facebook și You Tube până la cele de sănătate sau exerciții fizice) pot transforma televizorul sau sistemul home cinema în altceva decât un simplu aparat pentru urmărirea posturilor tv și a filmelor. „Pe termen lung, strategia noastră pe plan local este să dezvoltăm un ecosistem solid de aplicații, diversificat și ușor de accesat“, spune Victor Armășelu, director consumer electronics la Samsung România. „Utilizatorii români s-au obișnuit deja să fie înconjurați de tehnologie de vârf atunci când sunt acasă, fie că vorbim de Smart TV-uri, fie de cele mai performante smart­phone-uri“, adaugă acesta, indicând că o altă tendință identificată este calitatea sunetului.

În această tendință se înscrie și sistemul HT-FS5200 de la Samsung, un Home Cinema 2.1 Smart 3D, pe care am avut ocazia să îl testăm. Partea cea mai interesantă este că poate înlocui fără probleme un tv Smart, având capacitățile proprii de rulare a aplicațiilor. De altfel, poate fi controlat cu telecomanda televizorului, în cazul în care este tot un Samsung. Printre aplicațiile la care oferă acces se găsesc și Voyo, Zonga și SeeNow sau orice altă aplicație video-on-demand disponibilă la noi. Aici însă piața mai are de lucrat, deoarece sunt relativ puține aplicații locale.

Pe partea de design și instalare nu există comentarii; designul este excelent (chiar dacă se așază repede praful pe suprafețele lucioase), iar instalarea o poate face și un copil. Calitatea sunetului este foarte bună și potrivită pentru o cameră de zi de dimensiuni obișnuite. Sistemul 2.1, cu subwoofer, este mai nimerit decât un 5.1 pentru o sufragerie de bloc din România. Conectarea la net este posibilă și prin Wi-Fi, ceea ce reduce numărul cablurilor necesare.

Foarte interesantă este și experiența 3D de pe fotoliu, mai atrăgătoare decât pare atunci când ne gândim la filme văzute la cinema. Iar imaginea redată de blu-ray (3D sau standard) mă face să mă întreb ce mai poate aduce în plus o rezoluție 4K.
Sistemul costă în jur de 1.600 lei în magazine, adică nu intră în zona produselor de lux. În plus, poate scuti și din banii necesari pentru un televizor Smart.

Pe termen lung, strategia noastră pe plan local este să dezvoltăm un ecosistem solid de aplicații, de aceea și suntem mereu în căutare de idei noi.  Victor Armășelu, director consumer electronics, Samsung România

285 milioane euro este valoarea pieței de electronice (audio-video-tv) de anul trecut, în creștere cu 1,6% față de anul anterior.