SIAB 2018 își propune să acopere toate subdomeniile industriei auto, astfel încât să ofere publicului specialist cât mai multe perspective la zi ale pieței de profil. De la producători și importatori de autoturisme, autovehicule comerciale ușoare, vehicule speciale, autovehicule cu două sau trei roți, trailere, până la componente și accesorii pentru autovehicule, distribuitori de produse si concepte noi pentru E-mobility si furnizori de servicii auto, toți au fost invitați să expună în cadrul SIAB 2018, pentru a garanta publicului un eveniment auto de anvergură internațională. Așadar, „spectacolul auto” se adresează atât specialiștilor din industrie și profesioniștilor de pe piață, cât și publicului larg sau pasionaților din domeniul auto.

Ediția din acest an a Salonului Internațional de Automobile București (SIAB) va avea însă un număr redus de expozanți. Astfel, după ce oficialii Dacia, precum și colegii lor de la Renault și Nissan, au anunțat că nu vor participa la eveniment având în vedere că „oferta primită din partea organizatorilor s-a dovedit a fi inadecvată din punct de vedere al suprafeței de expunere și a poziționării în raport cu standardele grupului Renault pentru un astfel de eveniment” și Trust Motors, importatorul mărcilor Citroen Peugeot și DS a declarat că „participarea la saloanele auto internaționale sau naționale nu reprezintă o prioritate nici pentru noi, nici pentru producător (n.n. – PSA Peugeot – Citroen). De aceea anul acesta am decis să nu participăm la SIAB”.

După aceste două grupări importante de importatori și comercianți de vehicule a venit rândul reprezentanței Mercedes-Benz în România să decline participarea. „În 2018, Mercedes-Benz România nu va participa la SIAB în calitate de expozant. Salutăm inițiativa organizatorilor de a relua Salonul Auto Internațional de la București și rămânem deschiși la dialog cu privire la edițiile viitoare ale SIAB”, au declarat pentru Capital oficialii companiei care reprezintă mărcile Mercedes-Benz și Smart pe piața autohtonă.

Deși încă nu sunt confirmate oficial există și zvonuri care arată că la SIAB 2018 nu vor participa nici mărcile reprezentate de AutoItalia (Alfa Romeo, Fiat, Jeep, Maserati). Mai mult chiar, ca răspuns la solicitarea Capital de a confirma participarea la SIAB, oficialii importatorilor din grupul Țiriac care reprezintă mărcile Jaguar, Land Rover, Hyundai, Mitsubishi au declarat că „au decis să își retragă participarea de la Salonul Internațional Auto Bucuresti 2018 în urma unei analize în profunzime a celor mai recente modificări privind implementarea expoziției și a bugetelor proprii necesar a fi implicate relaționat la potențialele rezultate comerciale și de imagine generate de salon”. În plus, sunt mărci care vor ajunge la SIAB prin intermediul dealerilor, nu prin cel al importatorilor sau reprezentanțelor așa cum ar fi trebuit în cazul unui salon international sub egida OICA. Este cazul bavarezilor de la BMW, care vor avea un stand gestionat de Automobile Bavaria, și al Opel, marcă reprezentată de dealerul Auto Erebus.

 

Cu câteva zile în urmă, directorul general Porsche România, cel mai puternic importator de automobile de la noi, a declarat într-un interviu acordat în exclusivitate revistei Capital că „sumele necesare expunerii în cadrul SIAB nu sunt justificate de piaţă. Pentru expozanţi, un salon international presupune costuri deloc de neglijat care nu pot fi justificate în integralitate de dimensiunile pieţei actuale. Însă, după 11 ani, le datorăm clienţilor noştri un astfel de eveniment. Clientul de automobile din România este unul foarte bine informat şi cred că este datoria noastră, a jucătorilor din piaţa auto, să le aducem aproape toate modelele interesante de vehicule. Nu trebuie insistat pe capitolul justificării investiţiei la SIAB. E cert că avem o piaţă mică şi, spre deosebire de cele cinci mari saloane internaţionale în care sunt implicaţi direct producătorii, vorbim despre un efort local al importatorilor şi reprezentanţelor.”

Mai multe detalii despre surprizele pregătite de expozanții prezenți la SIAB 2018, dar mai ales despre noutățile prezentate de producătorii mondiali la expoziția de la Geneva veți putea citi în Suplimentul Auto Capital care va apărea pe 19 martie.

Citește și:

Brent Valmar (Porsche România): „Costurile necesare expunerii în cadrul SIAB nu sunt justificate de piață, dar le datorăm clienților noștri un astfel de eveniment”