“Dacă vorbim de schimbare cred că se întâmplă în fiecare zi. România nu este blocată, avansează. Economia se schimbă, societatea se schimbă în fiecare zi. România nu mai este o ţară care îşi ia lumină doar de la politicieni.  În ţările dezvoltate, SUA şi China revoluţia digitală a venit. Dacă vrem să accelerăm cred că este un pariu de ţară pe termen lung. Avem nevoie de pregătirea generaţiei tinere cu competenţe digitale. Introducerea de materii pentru educaţia viitorului. Profesorii trebuie bine plătiţi.  Un profesor care predă materii digitale e plătit cu 500 de euro, faţă de un programator care e plătit cu 3.000-4.000 de euro şi e destul de greu. Dacă punem oameni slabi să pregătească viitorul nostru s-ar putea să nu iasă ce trebuie”, spune Stanciu.

Informatizarea administraţiei publice

Exemplul meu preferat este India. Ei şi-au creat o bază de date biometrice, este cea mai mare bază de date din lume cu 1,1 miliarde de oameni. Toţi au identitate biometrică, astfel încât dacă cineva se duce şi cere ajutorul social se identifică cu faţa. Prin introducerea unei astefel de soluţii, interacţiunea cu autorităţile va deveni una predictibilă şi astfel se vor salva bani. 

Poate să mai crească România fără să se mai schimbe nimic? 

Schimbarea vine şi de jos în sus. De sus în jos există o dorinţă de schimbare. Ar trebui să venim şi noi să propunem nişte lucruri şi cred că avem nevoie de nişte teme pe care politicieni să şi le asume împreună. În momentul de faţă noi suntem o platformă de asamblare şi de export pentru diverse bucăţi din lanţul de aprovizionare. Fie exportăm creiere în IT sau componente auto sau maşini, noi exportăm destul de mult forţă de muncă. Pentru a crea valoare mai mare avem nevoie de companii româneşti, iar acestea pot creşte şi exporta foarte repede şi foarte mult în zona digitală. Din punct de vedere al diferenţelor de salarii în Europa de Est, da putem creşte. De aici vine şi consumul. Românilor le cresc veniturile şi unde merg banii, în băncii, unde nivelul depozitelor a crescut foarte mult şi în consum. Statul încasează din taxele pe salarii şi pe consum.  

Tehnologia a venit şi a produs efecte şi oamenii încep să o adopte. Dacă vrem să accelerăm ritmul asta va trebui să convingem şi instituţiile importante din  România de rolul tehnologiei în a crea valoare. Există o temere că tehnologia va distruge, ne va lua locul de muncă. La un moment dat tehnologia va ajunge la nivelul în care costul unui robot va ajunge mai puţin decât costul unui om şi va înlocui muncile repetitive.  

 

Este şi rolul nostru să explicăm de ce este bine să implementăm tehnologie. Vedem şi în Guvern faptul că au devenit conştienţi şi au pus problema pe masă cred că este un mare pas înainte. Digitalizarea va aduce o eficienţă a proceselor de conectarea, de îmunătăţiri cash flowului, se vorbeşte de digitalizarea ANAF, legarea caselor de marcat la ANAF, de introducerea POS-ului obligatoriu în toate locurile unde se interacţionează cu clientul. Lucrurile care vor duce la creştere vin mai mult din infrastructură decât din entuziasmul nostru. Până acum am crescut cu entuziasmul nostru şi cu investiţia noastră. Avem loc de creştere, dar pentru a creşte rata de penetrare a mobile banking, ecommerce, content digital, avem nevoie de îmbunătăţirea întregii infrastructuri digitale, a concluzionat şeful eMAG.