Săptămâna trecută, producătorul a anunţat că nu dispune de fonduri pentru achitarea dobânzilor de 17 mil. dolari aferente obligaţiunilor convertibile de 400 de dolari ce trebuiau plătite în 10 februarie, la două luni de ce o criză de numerar a determinat compania să închidă mina din Tonkolili, Sierra Leone.

Compaia a ajuns în imposibilitatea de a-şi achita datoriile după ce a eşuat să ajungă la un acord cu partenerul său chinez Shandong Iron and Steel Group, care deţine 25% din mina Tonkolili. African Minerals a anunţat că „este puţin probabil ca o astfel de plată să poată fi făcută în viitorul apropiat“, adăugând faptul că, în cazul în care s-ar gasi o soluţie de finanţare, „este foarte probabil ca rezultatul să lase acţionarii African Minerals cu foarte puţină sau cu nicio valoare“.

Alan Watling, fostul director executiv al companiei, a declarat: „Simt că mi-am pierdut respectul faţă de  – şi pentru – partenerii noştri [Shandong]. În aceste condiţii simt că am făcut tot ce am putut şi nu mai am altă opţiune decât să demisionez“.

În ultimele două luni, compania lui Frank Timiş a fost nevoită să apeleze la partenerul său chinez pentru plata salariilor şi a taxelor. Plăţile au fost făcut dintr-un cont restricţionat din Hong Kong, creat iniţial pentru a finanţa extinderea minei din Tonkolili. Contul mai are încă un disponibil de 82,4 mil. dolari, după ce au fost retraşi 19,7 mil. dolari în decembrie şi ianuarie.

Valoarea acţiunilor African Minerals a scăzut cu 95% anul trecut, până când acestea au fost suspendate de la tranzacţionare la sfârşitul lunii noiembrie, în parte, şi din cauza imposibilităţii de rambursare a unui împrumut de 250 mil. dolari.

„În contextul actual, consiliul de administraţie nu consideră oportună numirea unui nou CEO şi va analiza această posibilitatea, alături de structura administrativă, odată ce va exista o direcţie clară privind reluarea operaţiunilor“, a anunţat compania.

African Minerals a mai anunţat luna trecută faptul că producţia în Sierra Leone va rămâne oprită, iar acţiunile sale vor rămâne suspendate „atâta timp cât persistă o incertitudine fundamentală în situaţia financiară a companiei“.

Frank Timiş ocupă poziţia 12 în Top 300 Capital cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la 340-360 mi. euro.