”Mediul de afaceri în România este unul sănătos. Avem numeroase întreprinderi în România, dar întâmpinăm și unele probleme pe care, de altfel, le-am semnalat Guvernului român. România are o identitate culturală puternică, bine evidențiată între toate țările din Balcani și oferă toate condițiile necesare pentru a pune bazele unui model de creștere la nivel național și în Europa, în general”, a spus Vicenzo Boccia, președintele Confindustria, principala organizație a societăților din Italia cu peste 150.000 de companii asociate care însumează peste cinci milioane de locuri de muncă și o cifră totală de afaceri de peste 500 miliarde euro.

În România sunt peste 42.000 de firme cu capital italienesc, ce au cumulat o cifră de afaceri de peste 1,6 miliarde de euro la finalul lui 2015. O mare parte dintre societățile de productie și servicii sunt asociate Confindustria România, tocmai pentru ca prezența italiană în zona țării noastre și a Balcanilor să devină structurată și eficientă. ”Numai două companii italiene prezente în România au reușit să creeze peste 600 de locuri de muncă, ” a spus Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, menționând însă că Italia este un partener important pentru România. 

Conform datelor Băncii Naționale a României, la finele anul trecut Italia ocupa locul 6 în ceea ce privește proveniența fluxului de investiții străine directe în România, cu 3,35 miliarde de euro. Cea mai mare parte a investițiilor străine directe, cu un nivel total de 64,43 miliarde de euro la 31 decembrie 2015, este reprezentată de investițiile greenfield. La acest capitol, investitorii italieni se află pe locul 4 în clasament, cu un total de 2,77 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 7,6% din totalul investițiilor greenfield realizate de străini pe piața românească. Doar anul trecut în România au fost realizate investiții greenfield de 96 milioane de euro de către oameni de afaceri și companii din străinătate, cea mai mare parte, aproape o treime fiind realizate în industria prelucrătoare.

”Italia este prezentă în România cam în toate sectoarele. Italia este a doua țară industrială din Europa. Avem nevoie de întreprinderi sănătoase și competitive care să investească în România pentru a construi un model de alianță care să cucerească lumea și care, bineînțeles, să nu fie antagoniste între ele”, a spus Vicenzo Boccia, în cadrul forumului ”Noua strategie privind internaționalizarea. Confindustria în Balcani și în Europa de Est, provocări, oportunități și perspective”, organizat la București ieri, formum care a adunat reprezentanți de marcă din Guvernul României și al țărilor din Balcani. Cu ocazia întâlnirii, Confindustria România a preluat președenția Confindustria Balcani, federația asociaților intreprinderilor italiene din Balcani, care reunește peste 1.000 companii italiene.