Evenimente Mica publicitate Abonamente
CITEŞTE ŞI

Agricultură

Hagi și Miodrag Belodedici produc pepeni de Dăbuleni

Autor: |

Pepenele de Dăbuleni, unul dintre deliciile verii, include multă muncă și bătaie de cap până când ajunge pe masa consumatorului de la oraș. Dar poate aduce și câștiguri substanțiale producătorului.

În 1985, Gheorghe Hagi avea 20 de ani şi se anunţa ca o mare speranţă a fotbalului românesc. Juca la Sportul Studenţesc şi devenise deja o piesă de bază a echipei naţionale.

În acelaşi an se năştea un băiat la Amărăştii de Jos, Dolj, în familia de etnie romă Stoican. Părinţii i-au pus numele Hagi, după cel care avea să ducă România în sferturile de finală ale Campionatului Mondial din 1994.

Hagi Stoican este astăzi unul dintre cei mai instruiţi membri ai comunităţii sale. Absolvent de bacalaureat, se implică în proiecte sociale pe partea de asistenţă sanitară şi ridică probleme edilitare în discuţiile cu primarul şi consilierii locali.

Dar ocupaţia sa de bază este aceea moştenită de la părinţii şi bunicii săi – producţia de pepeni. Cultivă o suprafaţă de 7 hectare, într-o societate tip cooperativă organizată împreună cu cei trei fraţi ai săi, dintre care unul, mai mic cu trei ani, poartă numele unui alt fotbalist celebru, Miodrag Belodedici.

Pepeni naturali şi timpurii

Hagi ne spune că are suprafeţe atât cu pepeni "naturali", cât şi cu "timpurii". Cei naturali absorb o investiţie de 10.000 lei/ha anual, iar cei timpurii 16.000 lei/ha. La aceştia, planta este adusă din Grecia, pentru că altfel nu ar avea cum să se coacă până în iunie. Solul României permite un termen de cules în august.

La această afacere, timing-ul este foarte important. Cea mai mare parte a producţiei se duce la piaţa en-gros de la Dăbuleni. Pepenele trebuie livrat nici necopt, nici trecut, iar preţul variază foarte rapid. Feed-back-ul vine frecvent de la distribuitor, care la rândul lui are feed-back de la comercianul cu amănuntul. Dacă "marca Dăbuleni" şi-ar pierde faima, afacerea familiei Stoican, ca şi a celorlalţi producători din zonă, ar fi în pericol.

"Am început anul cu 1,5 lei/kg, am vândut o tonă la acest preţ. Acum deja a ajuns la 1 leu/kg şi probabil pe durata verii va scădea până la 50 bani/kg. Media anuală e undeva pe la 70 bani/kg", explică Hagi Stoican.

 

Pagina 1 din 2
SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Printeaza

EVZ

DCNews

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Adevarul

Click

Agrointeligenta

Doctorul Zilei

Animal Zoo

EVZ Monden

Infoactual

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

FACEBOOK
evz.ro