Evenimente Mica publicitate Abonamente
CITEŞTE ŞI

Actualitate

Clujenii au deschis Festivalul dedicat slăninii

Autor: | | 0 Comentarii

Un festival dedicat slăninii, ca produs de bază al gastronomiei ardeleneşti, este organizat la Cluj la acest sfârşit de săptămână şi are ca scop promovarea produselor de carmangerie din regiunea Transilvaniei.

Preşedintele Breslei Meşteşugarilor din Transilvania, Molnar Attila, organizator SlanăFest, consideră că acest aliment este pe nedrept marginalizat în ultima vreme şi a subliniat că la festival sunt prezentate şi produse considerate premium şi acceptate de nutriţionişti.

'Festivalul gastronomic SlanăFest este un eveniment conceput pentru a aduce un omagiu acestui aliment de bază a ţăranilor din Transilvania. (...). Sunt prezenţi producători de carmangerie din mai multe judeţe din Transilvania, care expun diverse tipuri de slănină, preparată sub diverse forme, afumată sau cu boia, cu mai multă sau mai puţină carne în ea', a spus Molnar.

Producătorii prezenţi la festival susţin că pentru un produs de calitate este important ca animalul să mănânce sănătos, respective lucernă şi grăunţe. De asemenea, slănina trebuie afumată cu lemn de esenţă tare, cum ar fi fag, cireş sau prun.

La rândul său, Radu Zărnescu, reprezentant al Asociaţiei Culturale Euro Est Alternativ, a explicat că există mai multe metode de afumare a slăninii, care poate fi aleasă în funcţie de felul în care va fi consumată aceasta.

'Reţeta pe care o recomandăm noi, bucătarii, este cea cu afumare la rece, deoarece preparatul durează mult în timp. Imediat după ce se sacrifică porcul, se taie slănina în bucăţi de diferite dimensiuni, se pune la sare, recomandarea fiind să nu fie sare cu iod. Se mai pot arunca boabe de coriandru şi piper sau foi de dafin, pentru aromă. Se ţine trei săptămâni, apoi se desărează şi trebuie zvântată pentru a prinde fumul. Se afumă cu fum rece, şase ore fum, şase ore pauză, sau se poate afuma şi mai multe ore', a spus Zărnescu.

Acesta a prezentat şi o reţetă de slănină afumată cu fum cald, care este mai gustoasă, dar perioada în care trebuie consumată este de maximum 40 de zile, întrucât gustul se alterează.

În cursul zilei de sâmbătă la SlanăFest va avea loc un concurs în cadrul căreia va fi premiată cea mai bună slănină şi care va fi jurizat de reprezentanţii Asociaţiei Culturale Euro Est Alternativ.

Festivalul se va desfăşura de vineri până duminică, la Expo Trasilvania din Cluj-Napoca.

Agerpres

Pagina 1 din 1
SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Printeaza

EVZ

DCNews

Stirile Kanal D

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Adevarul

Stirile Tvr.ro

Click

Agrointeligenta

Doctorul Zilei

Animal Zoo

EVZ Monden

Infoactual

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

FACEBOOK
evz.ro