În prezent, GASC acceptă un conţinut de cornul secarei (o ciupercă care parazitează diferite cereale) de 0,05%, însă un oficial din cadrul Ministerului Agriculturii din Egipt a declarat că toate livrările viitoare cu un conţinut mai mare de zero vor fi interzise. 

'Orice grâu pe care îl vom inspecta şi vom descoperi că are orice nivel de cornul secarei va fi respins. Sunt obligat să fac acest lucru deoarece ar fi foarte dăunător dacă plantele din Egipt ar fi contaminate', a declarat şeful direcţiei de protecţie a plantelor din Ministerului egiptean al Agriculturii, Saad Moussa. 

Cu toate acestea, GASC a precizat că noile cerinţe privind conţinutul de cornul secarei sunt doar în stadiul de discuţie şi că orice modificare va fi anunţată înainte de următoarea licitaţie. 

Însă atât traderii europeni cât şi cei egipteni au avertizat că nu vor mai participa la licitaţiile organizate de GASC dacă noile cerinţe privind conţinutul de cornul secarei vor fi aplicate. 'Un conţinut zero de cornul secarei este imposibil. Există întotdeauna unele urme de cornul secarei. Este clar că în aceste condiţii nimeni nu va mai face oferte', a declarat un trader european. 

GASC este responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, cel mai mare importator mondial de grâu. De la începutul anului fiscal 2015/2016, Egiptul a achiziţionat aproximativ 2,6 milioane de tone de grâu, principalii furnizori fiind Rusia şi România. 

Sursa: Agerpres