„Cu cât crește contribuția salariatului, scade cheltuiala angajatorului. Ar fi normal să păstreze același echilibru, dar eu nu mă aștept ca asta să se întâmple peste tot. Chiar zilele trecute am asistat la o discuție la o multinațională, iar reprezentanții acesteia au spus că păstrează bruturile. În momentul în care s-a introdus cota unică de impozit pe 16%, iar cotele au scăzut de la 40% la 16%, angajatorul din străinătate a spus că niciun salariat din România nu a venit să ceară să i se reducă salariul că va câștiga mai mult. Prin urmare, în astfel de cazuri punctuale, ne așteptăm ca salariile să scadă”, a declarat Adrian Bența.

Consultantul fiscal a identificat și categoriile care vor avea cel mai mult de suferit de pe urma măsurii anunțate de Ministerul Muncii.

„Guvernul a făcut public faptul că are grijă de salariați, care vor avea o pensie mai mare pentru că vor contribui mai mult la pensie. Eu cred însă că, de fapt, se țintește mărirea bazei și a numărului de contribuabili. Mai exact, victimele principale ale acestei măsuri vor fi persoanele fizice care desfășoară activități independente și profesii liberale, pentru că lor le va crește contribuția de la 10,5%, cât este acum, la 35%, dacă luăm în calcul și contribuția la sănătate. Persoane care realizează venituri din cedarea activelor, care plătesc contribuții vor plăti 10% în loc de 5,5%”, susține Adrian Bența.