YouTube şi Viacom, la un pas de sala de judecată

Oficialii Google şi Viacom se vor întâlni săptămâna viitoare la tribunal pentru a discuta cu judecătorul Louis Stanton. Acesta trebuie să decidă dacă există suficente probe pentru a se ajunge în instanţă, ca urmare a plângerii înaintate de Viacom împotriva YouTube, acum trei ani, prin care cere despăgubiri de un miliard de dolari. Viacom, compania media americană care deţine MTV, Paramount Pictures, DreamWorks şi alte posturi TV, a depus în luna martie a anului 2007 o

Oficialii Google şi Viacom se vor întâlni săptămâna viitoare la tribunal pentru a discuta cu judecătorul Louis Stanton. Acesta trebuie să decidă dacă există suficente probe pentru a se ajunge în instanţă, ca urmare a plângerii înaintate de Viacom împotriva YouTube, acum trei ani, prin care cere despăgubiri de un miliard de dolari.

Viacom, compania media americană care deţine MTV, Paramount Pictures, DreamWorks şi alte posturi TV, a depus în luna martie a anului 2007 o plângere împotriva YouTube şi a cerut despăgubiri de un miliard de dolari.  Potrivit oficialilor Viacom, peste 160.000 de clipuri, atât MTV, cât şi aparţinând Paramount Picture, au fost postate pe YouTube, iar acestea au fost vizionate ilegal de 1,5 miliarde de ori.

Atât reprezentanţii Google, cât şi cei Viacom au solicitat o întâlnire cu judecătorul, Louis Stanton, cel care se ocupă de caz,  iar acesta va decide dacă probele prezentate sunt suficiente pentru a se ajunge la proces.  Faptul că cele două companii vorbesc deja cu judecătorul înseamnă că disputa ce dureză de circa trei ani este aproape de final.

Google: YouTube este protejat de DMCA

Google îşi bazează întregul caz pe faptul că YouTube este protejat de Digital Millennium Copyright Act (DMCA). Acest document stipulează că furnizorii de servicii de  Internet nu sunt responsabili pentru conţinutul pe care utilizatorii îl încarcă online. Pentru a susţine afirmaţia, Google citează o decizie anterioară în favoarea site-lui Veoh, în urma unei plângerii similare depuse de Universal Music Group.

Viacom, în  schimb, spune că a identificat pe YouTube, în prezent, peste 63.000 de clipuri ilegale tăiate din 3.000 de filme ale companiei. Viacom spune că YouTube nu este protejat de DMCA, iar cazul său este susţinut de cele mai recente decizii luate de Curtea Supremă americană.

O decizie în acest caz este aşteptată în cursul acestui an şi indiferent care va fi aceasta va stabili un precedent important pentru serviciile de muzică şi video de pe Internet.

SURSA: Cnet.com