Vremuri grele pentru cei cu împrumuturi în valută: 1 euro, peste 4,73 lei și ROBOR de 3,25%!

In luna noiembrie 2017, indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania a corectat marginal, dupa cinci luni consecutive de scadere, la valoarea de 44,1 puncte, fiind cu 0.7 puncte mai mare decat valoarea consemnata in exercitiul anterior. Aceasta evolutie s-a datorat ambelor componente ale indicatorului. Astfel, indicatorul conditiilor curente a fost de 59,7 puncte, valoare in crestere cu 0,6 puncte, in timp ce indicatorul anticipatiilor a crescut cu 0,8 puncte pana la valoarea de 36,3, se arată în raportul CFA Romania.

In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, este de remarcat ca peste 90% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni. Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4.6891 (in crestere cu 470 pips fata de valoarea inregistrata in exercitiul anterior), in timp ce pentru orizontul de 12 luni valorea medie a cursului anticipat este de 4.7329 (valoare in crestere cu 512 pips fata de cea inregistrata in luna anterioara).

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (decembrie 2018/decembrie 2017) a inregistrat o valoare medie de 3,38% (valoare mai mare cu 0,62 puncte procentuale fata de cea inregistrata in exercitiul anterior). De asemenea, toti participantii anticipeaza o majorare a ratei inflatiei in urmatoarele 12 luni, se arată în raportul CFA Romania.

Sunt de remarcat (consistente cu anticipatiile de majorare a ratei inflatiei) anticipatiile de majoare a ratelor de dobanda la leu atat pentru scadentele pe termen scurt (3 luni) cat si pentru cele pe termen mediu (5 ani), 100%, si respectiv 98% dintre participantii la sondaj anticipand aceasta evolutie.

Astfel rata medie a ROBOR cu scadenta de 3 luni anticipata peste 12 luni este 3,25% (valoare in crestere cu 0,62 puncte procentuale fata de valoarea inregistrata in exercitiul anterior), iar yield-ul la obligatiunile suverane denominate in lei cu scadenta de 5 ani este de 4,74% (valoare in crestere cu 0,70 puncte procentuale fata de exercitiul anterior).

Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica, a fost lansat de catre CFA Romania in luna mai 2011 reprezentand un indicator prin care doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor finaniari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenelor CFA.