Ungaria provoacă din nou furia Europei! Avertismentul dat de oficialii UE, chiar la Budapesta

Sursa: Dreamstime

Autorităţile din Ungaria şi cele de la Bruxelles sunt, din nou, la cuţite. De data aceasta, din cauza modului în care a fost tratată de către Budapesta o decizie luată la nivelul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Declaraţia comisarului european pentru Justiţie, aflat la Budapesta, nu lasă loc de interpretări!

Noi tensiuni între Ungaria şi Uniunea Europeană!

Ungaria, pusă la zid de către comisarul european pentru Justiţie

Didier Reynders, comisarul european pentru Justiţie, a criticat, chiar de la Budapesta, poziţia Ungariei. El a spus că este “inacceptabilă” contestarea de către Ungaria la Curtea Constituţională a unei decizii emise de Curtea de Justiţie a UE pe motivul că ea încalcă suveranitatea naţională, transmite agenţia AFP.

“Este inacceptabil pentru noi să vedem că o decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene este contestată în faţa Curţii Constituţionale în Ungaria. (…)

Suntem pregătiţi să angajăm toate procedurile posibile pentru a garanta protejarea celor două principii fundamentale de funcţionare a UE, respectiv întâietatea dreptului comunitar şi caracterul constrângător al deciziilor CJUE”, a explicat, vineri, comisarul Didier Reynders.

Acesta se află la Budapesta pentru discuţii despre raportul din iulie al Comisiei Europene asupra statului de drept.

Totul are legătură cu problema migranţilor

Decizia CJUE în cauză a fost emisă în luna decembrie a anului trecut. Prin aceasta, Ungaria era condamnată pentru încălcarea dreptului de azil pentru migranţi, instanţa UE considerând contrară dreptului european crearea unor „zone de tranzit” pentru migranţi la graniţa cu Serbia.

Mai mult, magistraţii CJUE au fost de părere că Ungaria nu a luat măsurile necesare pentru asigurarea unui acces efectiv la dreptul de azil.

Evident, Guvernul de la Budapesta, condus de Viktor Orban, a fost revoltat de această decizie şi a contestat-o imediat la Curtea Constituţională a Ungariei. Aceasta din urmă examinează, în prezent, decizia Curţii Europene.

Ungaria ar putea fi amendată drastic, la fel cum s-a întâmplat în cazul Poloniei

În paralel, Comisia Europeană a depus o solicitare la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, prin care solicită sancţiuni financiare împotriva Ungariei pentru neaplicarea deciziei emise de această instanţă în decembrie 2020. Este vorba, mai exact, despre impunerea unei amenzi, cum s-a întâmplat în cazul Poloniei.

Reamintim că CJUE a impus, în octombrie, o amendă de un milion de euro pe zi în cazul Poloniei, după ce autorităţile poloneze nu au respectat verdictul justiţiei comunitare privind desfiinţarea camerei disciplinare a Curţii Supreme de la Varșovia.