Tot ce trebuie să ştii despre costurile operaţiunilor de factoring (P)

Produsele de factoring reprezinta o solutie de finantare prin intermediul careia companiile (Aderenti) isi vand creantele eligibile rezultate, in general, din vanzari de bunuri sau prestari de servicii catre Debitori, cu plata la termen.

 Vanzarea se efectueaza contra cost (dobanda aferenta finantarii si comisionul aferent serviciilor) si genereaza lichiditate imediata. Serviciile conexe finantarii includ asigurarea la riscul de neplata, administrarea creantelor si colectarea acestora.

Desi Factoring-ul are o componenta de finantare a capitalului circulant, el nu reprezinta o creditare propriuzisa, fiind asimilat prestarii de servicii. In acest sens, conform Codului Fiscal (Legea 571/2003), coroborată cu HG 44/2004 privind Codul fiscal cu normele metodologice de aplicare, Art. 141 al.2, pct. 35, baza de impozitare a taxei pe valoarea adăugată pentru serviciile de factoring este constituită din contravaloarea serviciului, reprezentând toate componentele comisionului perceput de cesionar, inclusiv componenta de finantare.

Acest TVA nu reprezinta un cost suplimentar, Factorul emitand la finalul fiecarei luni o factura fiscala aferenta serviciilor de factoring prestate Aderentului in luna respectiva, iar contravaloarea TVA este deductibila, conform normelor in vigoare.

Pentru mai multe detalii despre factoring vizitati www.unicredittiriac.ro