Top 5 cele mai populare altcoins în T2 2021

Sursă: Dreamstime

Cu o valoare de piață a criptoactivelor de 2 trilioane de dolari în August 2021 și în ciuda recentelor scăderi ale bitcoin și a corecției pieței, industria criptoactiveelor are un an interesant. 

De la mișcările de preț de referință la creșterea investițiilor instituționale, industria se bucură, fără îndoială, cu o adopție mai mare din partea ecosistemului tradițional de servicii financiare și a investitorilor de retail, deopotrivă.

Pe măsură ce încrederea investitorilor individuali continuă să crească, mulți încep să își reorienteze atenția dinspre bitcoin către monede alternative (altcoins). De fapt, unii investitori mai tineri încep să numească bitcoin „moneda boomer” sau „dinozaurul criptoactivelor”, în timp ce se întrec în a găsi următoarea monedă altcoin care va deveni cea mai importantă.

Dacă nu sunteți familiarizați cu altcoins, acestea sunt, în principiu, orice criptoactive alternative la bitcoin. Acestea funcționează, de asemenea, pe tehnologia blockchain, ceea ce permite tranzacții peer-to-peer sigure, și se bazează pe succesul bitcoinului prin ușoara modificare a regulilor, a aspectelor economice sau a cazurilor de utilizare pentru a atrage utilizatori diferiți.

De exemplu, algoritmul care guvernează producția de bitcoin va permite doar producerea a 6,25 bitcoin la fiecare 10 minute în cele peste 70.000 de mine de criptomonede care funcționează în întreaga lume (se așteaptă însă ca această cifră să scadă peste patru ani, atunci când se va înjumătăți bitcoin), în timp ce altcoins, precum Litecoin, vor produce monede la fiecare 2,5 minute. Acest lucru face ca Litecoin să fie superioară în acest sens, deoarece este capabilă să proceseze plățile mai rapid. Litecoin va produce, de asemenea, 84 de milioane de litecoins, în timp ce bitcoin va produce doar 21 de milioane de bitcoini.

Recent, eToro a dezvăluit noi date care detaliază creșteri ale numărului de criptoactive deținute la nivel global în cel de-al doilea trimestru. Interesant este faptul că altcoins au fost la mare căutare în această perioadă, investitorii încercând să-și diversifice portofoliile.

Dincolo de bitcoin, care a ocupat locul al doilea pe listă, printre primele cinci altcoins în rândul celor 20 de milioane de utilizatori ai eToro se numără:

Cardano (ADA)

Depășind bitcoin pe prima poziție, Cardano, care are în prezent o capitalizare de piață de peste 51 de miliarde de dolari americani, a devenit cel mai deținut criptoactiv de către investitorii de pe platforma eToro în al doilea trimestru din 2021, înregistrând o creștere de 51% față de trimestrul anterior.

În această perioadă, Cardano a oferit o foaie de parcurs mai clară pentru viitorul său hardfork Alonzo, care se află încă în faza de testare. Dacă va avea succes, va aduce funcționalitatea contractelor inteligente, permițând scrierea și implementarea de contracte inteligente pentru prima dată pe blockchain-ul Cardano. Acest upgrade va permite dezvoltatorilor să construiască proiecte pe rețea, ajutând Cardano să se poziționeze ca un concurent real pentru ethereum.

Prețul ADA a urcat cu 62% în ultimele 30 de zile, ceea ce sugerează optimismul investitorilor în legătură cu hardfork-ul Alonzo și cu capacitatea Cardano de a concura cu ethereum pe termen lung.

Ethereum (ETH)

Ethereum, al doilea cel mai mare criptoactiv din lume, cu o capitalizare de piață de aproximativ 307 miliarde de dolari, a înregistrat o creștere de 310% a prețului până acum în acest an. Altcoin-ul a câștigat în popularitate în al doilea trimestru, înregistrând o creștere de 79% a investitorilor care dețin acest activ.

Acest lucru se întâmpla chiar înaintea foarte așteptatului hardfork de la Londra, care va permite adăugarea de funcționalități sporite în rețea și pregătirea pentru actualizarea Serenity (ETH 2.0), programată pentru 2022, precum și pentru actualizarea EIP-1559, care va schimba modul în care se plătesc taxele de gaz pe Ethereum 1.0 în viitor.

În timp ce mulți sunt încă sceptici dacă ethereum va atinge sau nu pragul de 10.000 de dolari până la sfârșitul anului, cu siguranță își dovedește utilitatea. Având în vedere că dezvoltatorii se implică în proiect, nu este de mirare că acesta câștigă atât de multă popularitate în rândul investitorilor.

XRP (XRP)

În ciuda faptului că Ripple continuă să se războiască cu Comisia pentru valori mobiliare și burse din SUA (SEC), moneda sa XRP pare să rămână populară în rândul investitorilor. Cu o capitalizare de piață de peste 30 de miliarde de dolari, XRP s-a dovedit a fi unul dintre cele mai valoroase criptoactive, continuând să impresioneze de la maximul său de 90 de zile de 1,96 dolari atins în aprilie.

După ce a scăzut la scurt timp după aceea, XRP se tranzacționează în prezent la 1,08 dolari, o creștere impresionantă de 355% de la începutul anului până în prezent. Fiind o alternativă mai ieftină la monede precum bitcoin, prin faptul că decontează tranzacțiile în câteva secunde, XRP continuă să permită utilitatea instituțională a blockchain-ului.

Dogecoin (DOGE)

De când a devenit celebru, Dogecoin a fost văzut ca o glumă de mulți investitori, dar a atras totuși masele. Prețul său a explodat în ianuarie, pe fondul restricțiilor de tranzacționare impuse asupra acțiunilor “meme”, iar de atunci a intrat în top zece în funcție de valoare, datorită sprijinului lui Elon Musk de la Tesla și al altor investitori și influenceri importanți.

Cu câteva piedici cauzate de Musk în timpul unei apariții stângace la Saturday Night Live, precum și de revenirea altor acțiuni “meme”, cum ar fi noua monedă Tiger King „$tking” și piesa omonimă „Baby Doge”, capitalizarea de piață a Dogecoin se situează încă la 38 de miliarde de dolari.

Tron (TRX)

Tron a ajuns pe locul cinci pe listă, după ce recent s-a clasat pe primul loc în ceea ce privește tranzacțiile pe secundă, eclipsând companii precum ADA și XRP, și a anunțat că rețeaua sa a depășit 40 de milioane de adrese unice. Tron (TRX) a înregistrat o creștere impresionantă de 163% a numărului de utilizatori globali care dețin acest activ în trimestrul al doilea, comparativ cu primul trimestru al acestui an.

În ultimii patru ani, Tron a crescut enorm și ca valoare, după ce s-a tranzacționat până la 0,208 de dolari înainte de corecția pieței. După această perioadă, Tron a trecut prin perioade de volatilitate și peste restricțiile privind mineritul cripto, câștigând constant teren.

În iulie 2021, s-a anunțat că oferta circulantă de USDC pe blockchain-ul Tron a depășit 108 milioane de dolari în mai puțin de o lună. Acest lucru ar putea fi un semn că investitorii în criptomonede se îndreaptă din ce în ce mai mult către blockchains care oferă comisioane de tranzacționare mai ieftine și cu o viteză mai mare decât bitcoin sau ethereum.

În ciuda întregului entuziasm care înconjoară în prezent altcoins, investitorii de retail ar trebui să fie atenți la riscurile pe care le implică investițiile în criptoactive și să se documenteze înainte de a investi.