Terenurile pe care Ablon le are în România s-au devalorizat cu 8,2 mil. euro în 2009

Valoarea de piaţă a celor şase loturi de teren pe care dezvoltatorul maghiar Ablon le deţine în Bucureşti a scăzut cu 8,2 mil. euro în decurs de un an, motiv pentru care, pe termen lung, s-a estimat o scădere a valorii activelor nedezvoltate de grup până la nivelul de 53,3 mil. euro, potrivit raportului financiar al companiei.  Activele locale ale Ablon sunt formate din şase terenuri localizate în Bucureşti şi împrejurimi, cu o suprafaţă totală de 680.000 mp, dintre car

Valoarea de piaţă a celor şase loturi de teren pe care dezvoltatorul maghiar Ablon le deţine în Bucureşti a scăzut cu 8,2 mil. euro în decurs de un an, motiv pentru care, pe termen lung, s-a estimat o scădere a valorii activelor nedezvoltate de grup până la nivelul de 53,3 mil. euro, potrivit raportului financiar al companiei. 

Activele locale ale Ablon sunt formate din şase terenuri localizate în Bucureşti şi împrejurimi, cu o suprafaţă totală de 680.000 mp, dintre care două în zona Pipera, unul în Mogoşoaia, unul pe Bulevardul Timişoara din Capitală, unul în Otopeni, iar al şaselea în centrul Capitalei (cumpărat de la Alexander Eram, soţul vedetei de televiziune Andreea Esca).

Devalorizarea a fost constatată de King Sturge, evaluatorul portofoliului local al maghiarilor, la loturile din Pipera şi la cel de pe Bulevardul Timişoara.

În aşteptarea falimentului

În raportul companiei se mai arată că una din subsidiarele pe care grupul le deţine în România s-a sustras de la plata a 1,6 mil. euro pe data de 28 februarie 2010, reprezentând prima rată la un împrumut pe termen scurt contractat pentru un proiect imobiliar.

„Subsidiara este în negocieri cu creditorul pentru a găsi o soluţie, dar nu s-a ajuns la o înţelegere până la încheierea raportului financiar pentru 2009. În cazul în care creditorul se va folosi de drepturile sale pentru a cere insolvenţa subsidiarei, efectul total asupra conturilor de profit şi pierderi ale grupului va fi neînsemnat“, se precizează în raportul contabil.

Pierderile Ablon pentru anul trecut au fost de 26 mil. euro, în scădere faţă de 49,7 mil. euro cât erau în 2008.

Veniturile brute din chirii încasate de grupul maghiar au crescut în 2009 până la 17,5 mil. euro, faţă de 16,5 mil. euro, un an mai devreme. Din vânzarea de locuinţe, Ablon a încasat 1,19 mil. euro. Activele companiei au fost evaluate la sfârşitul anului trecut la 504 mil. euro, faţă de 530 mil. euro în 2008.

Activităţi oprite

Ablon a anunţat, în raportul financiar, că toate activităţile din România sunt oprite în acest moment, până când condiţiile financiare şi de piaţă vor deveni favorabile.

Singurul proiect pe care compania l-a început pe piaţa locală este Sunset Residence (foto), un ansamblu rezidenţial ce urma să cuprindă 2.120 de apartamente. Lucrările la acest proiect, localizat în Drumul Taberei, au fost oprite la începutul anului trecut la fel ca şi restul celor aflate în planul Ablon.

Pe planşeta grupului maghiar se mai găsea clădirea de birouri Airport City, ce urma a fi construită pe terenul din Otopeni, şi a cărei valoare de investiţie a fost estimată la 280 mil. euro şi Ţepeş Vodă Business Center, clădire de birouri dezvoltată pe terenul achiziţionat de la Eram, a cărei investiţie a fost calculată la 15 mil. euro.

Pe celelalte loturi, compania avea în plan dezvoltarea de ansambluri rezidenţiale. Valoarea de investiţie a proiectelor pe care compania le avea în plan pentru România a fost estimată la circa 500 mil. euro.