Tensiuni majore în guvernul de la Bratislava: Vaccinul Sputnik V se dovedește a fi un adevărat cal troian

MOSCOW, RUSSIA - JULY 31, 2020: The first vaccine to prevent coronavirus infection is developed by the Gamaleya Federal Research Centre for Epidemiology. Gam-COVID-Vac is a viral vector two-component vaccine based on human adenovirus. Dmitry Kurakin/Health Ministry of the Russian Federation/TASS

Tensiuni majore în guvernul de la Bratislava: Vaccinul Sputnik V încinge atât de tare spiritele în alianța aflată la guvernare, încât unii politicieni au ajuns să ceară remanierea cabinetului slovac, iar alții chiar alegeri anticipate.

Tensiuni majore în guvernul de la Bratislava. Decizia premierului slovac de a cumpăra vaccinul rusesc nu este văzută cu ochi buni de toți membrii coaliției aflate la guvernare.

Sputnik V este caracterizat de unii dintre aceștia ca un adevărat instrument folosit de ruși într-un război hibrid.

Tensiuni majore în guvernul de la Bratislava. Disensiuni legate de abordarea pandemiei

Coaliţia guvernamentală cvadripartită din Slovacia trece prin tensiuni după ce premierul Igor Matovic a dispus cumpărarea unor doze de vaccin rusesc Sputnik V fără acordul partidelor aflate la guvernare, scrie miercuri agenţia Reuters.

Acest guvern a avut frecvent disensiuni cu privire la modul de abordare a pandemiei COVID-19.

De data aceasta, premierul Matovic a luat decizia de achiziţie a vaccinului rusesc ignorând cererile unor parteneri din coaliţie de a nu cumpăra acest vaccin atât timp cât el nu este autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

Slovacia este, după Ungaria, a doua ţară membră a UE care apelează la achiziţia vaccinului rusesc ca urmare a creşterii infectărilor şi sosirii în cantităţi reduse şi cu întârzieri a vaccinurilor contractate de Comisia Europeană.

Za Ludi amenință cu ieşirea de la guvernare

Un partid membru al coaliţiei slovace, Za Ludi (Pentru Popor), a ameninţat cu ieşirea de la guvernare din cauza acestei dispute privind vaccinul, în timp ce o altă formaţiune reprezentată în guvern, Libertate şi Solidaritate (SaS), a cerut remanierea Cabinetului format cu un an în urmă.

Un avion militar slovac a fost trimis în weekend la Moscova pentru a aduce 200.000 de doze de vaccin Sputnik V, prima tranşă din comanda de două milioane de doze anunţată de premierul Matovic.

Acesta din urmă a şi întâmpinat sosirea transportului, iritându-şi astfel şi mai mult partenerii din guvern.

Liderul SaS, Richard Sulik, împreună cu preşedinta formaţiunii Za Ludi, Veronika Remisova, au avut miercuri o discuţie cu preşedinta Zuzana Caputova.

”Eu sunt împotriva alegerilor anticipate (…), dar reconstrucţia Cabinetului este o soluţie care ar putea calma situaţia”, a declarat Sulik după această întâlnire, ţinând să adauge că remanierile guvernamentale efectuate în trecut au implicat şi schimbarea premierului.

Conducerea Za Ludi a discutat despre o posibilă ieşire de la guvernare, dar încă nu a luat o decizie, conform presei slovace.

”Sputnik V – un instrument într-un război hibrid”

Totuşi, Veronika Remisova a sugerat şi ea că remanierea Cabinetului ar fi o opţiune.

În schimb, premierul Matovic şi-a apărat decizia, într-un mesaj pe Facebook. ”Ruşii nu au nicio vină, iar partenerii noştri (de coaliţie) au desfăşurat Sputnik V ca pe cea mai puternică armă pentru a-şi rupe propriul guvern”, a scris în acel mesaj şeful guvernului de la Bratislava.

Dar ministrul de externe Ivan Korcok, nominalizat de partidul SaS, a susţinut marţi că achiziţia vaccinului rusesc de către Slovacia pune sub semnul întrebării poziţia pe scena internaţională a acestei ţări membre a UE şi NATO.

”Sputnik V nu este doar un vaccin – este un instrument într-un război hibrid”, spune şeful diplomaţiei slovace.

Slovacia, ţară cu circa 5,5 milioane de locuitori, a înregistrat recent cea mai ridicată rată din lume a deceselor asociate COVID-19 şi sistemul său sanitar a ajuns la limită odată cu noul val epidemic provocat în special de varianta britanică mai contagioasă a coronavirusului.