Ministrul iranian al Informaţiei şi Tehnologiei Comunicaţiilor, Reza Taqipour a numit Internetul o reţea în care nu poţi avea încredere, controlată de două ţări. Din acest motiv instituţiile iraniene vor renunţa la internet în luna septembrie, urmând ca accesul să fie blocat în întreaga ţară până în 2013.

Deşi s-ar putea crede că Iranul adoptă această poziţie faţă de Internet pentru a putea controla mai bine conţinutul şi utilizatorii, ultimele incidente informatice confirmă declaraţiile lui Reza Taqipour. În anul 2010, virusul Stuxnet, rezultat dintr-o presupusă colaboreare dintre serviciile american şi israelian de informaţii, a dat peste cap programul nuclear iranian. A fost apoi virusul Flame, care a monitorizat reţelele informatice iraniene. Se presupune că acesta a fost parte a unui proiect detulat de CIA, NSA  (National Security Agency) şi armata israeliană.

Odată cu renunţarea la Internetul global, situaţia din Iran ar putea fi similară cu cea din Coreea de nord. Aici există o reţea internă denumită "Kwangmyong", lansată în anul 2000. Utilizatorii nord-coreeni au acces la un browser propriu, email şi un motor de căutare intern. Puţini sunt aceia care au acces la Internetul global. La fel stau lucrurile şi în Cuba. Utilizatorii au acces la un intranet controlat de stat. Aproximativ 2,6 milioane de cubanezi folosesc acest serviciu, din 11,2 milioane de locuitori.
Sursa: businessinsider.com