SUA: Cine vrea să mănânce sănătos plăteşte mai mult

Consumul de alimente sănătoase poate creşte cu aproape 10% suma cheltuită în medie de americani pe mâncare, relevă un studiu citat joi de agenţia.

Cercetători de la Universitatea din Washington au analizat impactul economic al respectării noilor recomandări către americani privind o dietă sănătoasă, care susţin consumul de potasiu, fibre alimentare, vitamina D şi calciu şi evitarea grăsimilor saturate şi a zahărului.

Cercetătorii au constatat astfel, potrivit unui articol apărut joi în Health Affairs, că o creştere a consumului de potasiu, de altfel cel mai scump dintre cei patru nutrienţi recomandaţi, poate duce la majorarea sumei medii anuale cheltuite pe mâncare cu nu mai puţin de 380 de dolari. Aceasta, în condiţiile în care, conform ministerului american al agriculturii, americanii dau în fiecare an circa 4000 de dolari pe alimente.

Invers, îngurgitarea de calorii din grăsimi saturate şi zaharuri reduce costul general al mâncării, a mai arătat studiul.
Aceste fapte sunt un semnal că guvernul ar trebui să ia în considerare impactul economic al recomandărilor pe care le face americanilor pentru un trai sănătos, a subliniat Pablo Monsivais, asistent la University of Washington şi unul din autorii studiului.

"Ştim că recomandările privind dieta nu au niciun impact asupra a ceea ce mâncăm şi asupra sănătăţii noastre în general, şi cred că unul din elementele lipsă în acest sens este că aceste recomandări trebuie să aibă şi o relevanţă economică. Ele doar pun accentul pe anumite alimente, fără a intra în detalii privind care dintre ele sunt mai accesibile în plan financiar", a spus profesorul.

În opinia sa, guvernul american ar trebui să menţioneze în recomandările sale privind dieta şi care sunt acele alimente în acelaşi timp sănătoase şi convenabile ca preţ. De exemplu, cele mai ieftine surse de potasiu sunt bananele şi cartofii.

În SUA, peste o treime dintre copii şi două treimi dintre adulţi sunt supraponderali ori obezi.
SURSA: Agerpres